Kako izgleda ramazan u Kataru: Prelijepo vrijeme porodičnih okupljanja, mira i dječje radosti...

0
Radiosarajevo.ba
Kako izgleda ramazan u Kataru: Prelijepo vrijeme porodičnih okupljanja, mira i dječje radosti...
Foto: Udruženje "Bosna-Qatar" / Ramazan u Kataru

Nastupio je sveti muslimanski mjesec ramazan. Muslimanski vjernici širom svijeta posvećeni su postu i drugim ibadetima (islamski obredi), a vrijeme nastoje prilagoditi ovom posebnom dijelu godine ispunjenom pozitivnom energijom, mirom i radošću. 

Svaka sredina ima svoj način obilježavanja ramazana i ono što je odlikuje, po čemu je prepoznatljiva... Sveti muslimanski mjesec u zemljama Arapskog zaljeva nudi pak posebno iskustvo. To je definitivno i vrijeme slavlja, pa atmosfera nikog neće ostaviti ravnodušnim.

Okupljanje porodice

U autobusu u Njemačkoj u kojem su poginule četiri osobe bio i Bosanac

U autobusu u Njemačkoj u kojem su poginule četiri osobe bio i Bosanac

Ramazan je tako i u Kataru prekrasno vrijeme kada se porodica i prijatelji okupljaju gotovo svake večeri kako bi zajedno prekinuli post, iftarili, a druženja se nerijetko nastavljaju do kasno u noć. 

To je, također, vrijeme promišljanja i intenzivnijeg prakticiranja vjere. Ali i vrijeme darivanja.  

U ovom dijelu svijeta stvar je općeg bontona da svi (čak i nemuslimani) za vrijeme ramazanskog posta izbjegavaju jesti, piti ili pušiti u javnosti. Naravno, nakon iftara i prekida posta to je dozvoljeno. Državni uredi rade po petosatnom ramazanskom rasporedu, od 8 do 13 sati ili od 9 do 14 sati, a neki odjeli se otvaraju ponovno noću. Zaposlenici u privatnom sektoru rade šest sati dnevno, što je propisano i katarskim zakonima.

Većina restorana se zatvara tokom dana, osim nekoliko njih unutar hotela. Klubovi su isto tako zatvoreni. No, supermarketi uobičajeno rade do ponoći.  Iz poštovanja preporučuje se konzervativnije odijevanje, te suzdržavanje od javnog iskazivanje ljubavi, kao i preglasne muzike.

Ramazan u Kataru
Foto: Udruženje "Bosna-Qatar": Ramazan u Kataru

No, to ne znači da u Kataru za vrijeme ramazana nije interesantno. Naprotiv. 

Ulice Dohe i drugih gradova Katara ukrašene su prepoznatljivim ramazanskim dekorom. Poslije akšam-namaza ulice Katara su obično zakrčene.

Za trajanja ramazana se održavaju brojne ramazanske i kulturne aktivnosti. Većina aktivnosti prilagođena je porodicama, a organiziraju se posebna događanja za djecu. Kulturno selo Katara (Katara Cultural Village ) svake godine organizira Ramazanski festival s nizom izložbi, radionica i predavanja koja se održavaju cijeli mjesec. Nastupaju i popularni bendovi. Tu su i likovne radionice za djecu gdje se može učiti oslikavanje keramike, te provoditi druge umjetničke aktivnosti...

Iftarski topovi Katara

I Katar ima svoje iftarske topove. Porodice mogu uživati gledajući tradicionalne topovske pucnjeve ispred džamije Mohammed Bin Abdul Wahab kojim se, kao i u BiH, obilježava završetak posta.

Ali ima i dosta dnevnig aktivnosti. Obično od 14 sati do iftara. Ljubitelji morskih sportova mogu iznajmiti kajake, iskusti jet ski i druge morske sportove. Tu je i krstarenja tradicionalnim dhowima i jahtama, gdje se može iftariti ipa čak i sehuriti.

Slavlje za djecu

Četrenaeste noći ramazana djeca Katara obilježavaju svoj Garangao [Ga-ran-ga-oh] (ili ponekad Gir-ga-oon). Na ovaj način se, prije svega, iskazuje poštovanje djeci koja nastoje da poste. 

Ova proslava je specifična za Katar i vjeruje se da ima svoje korijene u tradiciji ronjenja bisera u ovoj regiji, ali ovakve proslave se priređuju i u drugim zemljama Zaljeva. Iz godine u godinu proslava stiče sve veću popularnost.

Djeca odjevena u narodnu nošnju izlaze iz svojih domova i kucaju na sva vrata komšija, gdje ih spremno dočekuju sa slatkišima, orasima... Poklončiće skupljaju u posebne pamučne vrećice koje im vise s vrata. Djeca se mogu vidjeti kako "lutaju" ulicama do kasno u noć pjevajući posebnu pjesmu Garangao.

Tokom ramazana mnogi Katarani prakticiraju i tradiciju koja se zove "Ghabga". Riječ je o obroku nakon iftara, ali prije sehura. 

Ghabha se na arapskom prevodi kao "okupljanje", i to je, također, ramazanska tradicija ovog dijela svijeta. Na tom kasnovečernjem obroku se okupljaju članovi porodice i prijatelji.

Ramazanska jela u Kataru

Neka tradicionalna omiljena jela koja se mogu naći na svakom katarskom ramazanskom stolu, uključuju:

Harees - Harees je jelo iz jednog lonca koje se priprema od krupno mljevene pšenice i mesa, a ima konzistenciju kaše. Ovo jelo može biti lagano ili jako začinjeno začinima kao što su kumin, đumbir i cimet. Harees se tradicionalno pripremao na ognjištu, ali se danas uglavnom priprema u loncu.

Al Thareed – Meso kuhano s povrćem i posluženo na somunu, odnosno pogači, veoma popularno u Kataru.

Al Luqaima - Prženo tijesto preliveno šećernim sirupom, obično začinjeno vodom ruže ili cvijeta naranče.

Ramazan u Kataru
Foto: Udruženje "Bosna-Qatar": Ramazan u Kataru

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije