Kairo: Suzavcem na demonstrante

Radiosarajevo.ba
Kairo: Suzavcem na demonstrante

Demonstranti koji protestuju ispred palate egipatskog predsjednika Muhameda Mursija u utorak uvečer su probili policijsku blokadu postavljenu oko zgrade i počeli gađati policiju kamenjem i dijelovima stolica, javlja CNN.

Policija je uzvratila suzavcem, a zasad nema izvještaja o povrijeđenima. Ministarstvo zdravstva saopštilo je da se najmanje 50 vozila hitne pomoći nalazi na različitim lokacijama u Kairu, kako bi bili spremni pomoći povrijeđenima.

Mursi je za vrijeme sukoba demonstranata i policije napustio predsjedničku palatu.

Oko stotinu hiljada demonstranata se okupilo na, kako se oni to nazvali, proteste "posljednjeg upozorenja" protiv Mursija, koji je razljutio protivnike izdavanjem dekreta 22. novembra.

U dekretu, Mursi je uveliko proširio svoja ovlaštenja zbog čega su ga njegovi protivnici počeli nazivati faraonom.

"Narod želi svrgavanje režima", uzvikivali su demonstranti.

Interventna policija se ranije okupila oko palate dok su atkvisti uzvikivali "Odlazi, odlazi" i mahali egipatskom zastavom na kojoj su ispisali "Ne ustavu". Drugi demonstranti su se okupili ispred dvije džamije sjeverno od Kaira prije nego što su marširali do palate.

"Mnogi naši narodni lideri i omladina će se danas pridružiti našim maršovima", rekao je Husein Abdel Gani, portparol opozicione koalicije.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije