Kairo: 200 hiljada demonstranata na trgu Tahrir

Radiosarajevo.ba
Kairo: 200 hiljada demonstranata na trgu Tahrir

Najmanje 200 hiljada demonstranata okupilo se na centralnom trgu Tahrir u Kairu, zahtijevajući da predsjednik Mohamed Morsi ukine nedavni dekret kojim je sebi proširio ovlaštenja, jer smatraju da zemlji zbog toga prijeti nova era autokratije, prenosi Fena.

Trgom, koji je bio centar Arapskog proljeća 2010. i 2011.godine, orilo se: "Narod želi da sruši režim" i "erhal, erhal" - na arapskom "odlazi, odlazi".

Iako je glavni skup bio na trgu Tahrir, sukobi između nekoliko stotina mlađih demonstranata izbili su u blizini, gdje su demonstranti na putu ka američkoj ambasadi bacali kamenje, a policija uzvraćala suzavcem.

U tom dijelu grada mogli su se vidjeti oblaci suzavca, a policija je palicma pretukla fotoreportera novinske agencije AP, Ahmeda Gomaa i oduzela mu opremu.

Jedan 52-godišnji demonstrant je preminuo od posljedica udisanja suzavca u Kairu i to je drugi smrtni slučaj od kako je prošle sedmice donijet dekret koji je predsjedniku dao veću vlast, a sudovima onemogućio da dovode u pitanje njegove odluke.

Demonstranti su objavili da se neće povući s trga Tahrir dok se dekret ne povuče.

Demonstranti su izašli još i na ulice Aleksandrije, Sueca, Minije i u mjestima u delti rijeke Nil.

Morsi je preuzeo dužnost predsjednika u junu i ovo je najveća kriza od tada kojom je nacija podijeljena na islamiste i njihove protivnike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije