Kadirov: Licemjer Trump traži slobodu interneta u Iranu, a blokiraju moje profile

Radiosarajevo.ba
Kadirov: Licemjer Trump traži slobodu interneta u Iranu, a blokiraju moje profile
Nakon što su mu blokirani profili na Facebooku i Instagramu, čečenski lider Ramzan Kadirov obraća se javnosti putem ruskih i drugih društvenih mreža na kojima nije cenzuriran.

Komentirajući aktuelne događaje u Iranu, Kadirov je, između ostalog, napisao na Telegramu:

"U Iranu traju masovne demonstracije. Demonstranti uzvikuju političke, ekonomske i socijalne slogane. Neću se baviti procjenom iranskih događaja. Ali, ova zemlja je naš najbliži komšija i zainteresirani smo za mir i stabilnost. A, kako to postići, iranske vlasti i stanovništvo će sami odlučiti.

Želim spomenuti nešto drugo - američku ulogu u ovim događajima. Predsjednik SAD-a Donald Trump pozvao je iranske vlasti da deblokiraju pristup demonstranata Instagramu i Telegramu. Motiviran je potrebom da se 'poštuje pravo građana na samoizražavanje'. Istovremeno, nije bio previše uzbuđen kada je Iran nazvao glavnim sponzorom terorizma u svijetu.

'Američki sponzor terorizma' smatra da Iran podržava borbu sirijskog rukovodstva protiv Islamske države i pravo palestinskog naroda da uspostavi svoju državu s glavnim gradom u Jerusalemu.

Sve bi bilo u redu da ne dolazi od Amerikanaca. Kada Facebook blokira moje račune, zvanični Washington ćuti, uprkos činjenici da je to učinjeno apsolutno bez razloga.

U Washingtonu, iz nekog razloga, ne žele da znaju da je pravo širenja informacija sveto i garantirano svima ako informacije ne promoviraju ekstremne stavove – rasizam, fašizam, terorizam... Kada se blokiraju oni koji sprovode akcije protiv Vlade u Iranu, američki predsjednik sjeća se slobode izražavanja. Gde je tu logika?

Čak je i veliki broj američkih i zapadnih utjecajnih medija nazvao blokiranje mojih stranica neopravdanim i selektivnim. Očigledno, Facebook nema slobodu djelovanja, već je instrument u rukama američkih vlasti. Postoji još jedan problem. Blokiravši mi profil Facebook me je lišio komunikacije s četiri miliona mojih pretplatnika, a konfiscirao mi je više od deset hiljada fotografija i video zapisa koji su intelektualna svojina.

State Department ne voli što sam iskreno izražavao svoje mišljenje o aktivnostima Sjedinjenih Američkih Država u zemljama islamskog svijeta. Prema mnogim promatračima, stvarni razlog za blokadu na društvenim mrežama povezan je s mojim mišljenjem o odluci Trumpa da se ambasada SAD u Izraelu preseli u Jerusalem. Pa, šta? Da li će to utjecati na moje mišljenje ili učiniti da kažem nešto drugo? Ne, naravno! Postoji mnogo mogućnosti za širenje informacija.

Prije svega, nova socijalna mreža Mylistory se uspješno razvija, neće zavisiti od američkih ministarstava. Želim mir i stabilnost ljudima u Iranu!", poručio je Ramzan Kadirov.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije