Južnokorejski predsjednik stigao u Japan nakon što je Sjeverna Koreja ispalila projektil

0
Hina
Južnokorejski predsjednik stigao u Japan nakon što je Sjeverna Koreja ispalila projektil
Foto: Twitter / Yoon, Kishida

Južnokorejski predsjednik Yoon Suk Yeol stigao je u Tokio nekoliko sati nakon što je Sjeverna Koreja ispalila balističku raketu, u prvom posjetu Japanu jednog južnokorejskog predsjednika u 12 godina. Yoon želi iskoristiti posjet Japanu kako bi pronašao zajednički jezik u vrijeme pojačanih napetosti u regiji.

Poslijepodne će se sastati s japanskim premijerom Fumiom Kishidom kada se očekuje da će predstaviti ujedinjenu frontu dok nastoje ostaviti iza sebe godine neprijateljstva, proizašle iz japanske okupacije Korejskog poluotoka od 1910. do 1945. godine.

Prije Yoonova leta, Sjeverna Koreja ispalila je balističku raketu dugog dometa, koja je pala u more između Korejskog poluotoka i Japana i time naglasila hitnost regionalne sigurnosti i prijetnju koju predstavlja S. Koreja. Očekuje se da će dvojica čelnika također razgovarati o suradnji u osiguravanju opskrbnih lanaca.

Blago njima: Ovi horoskopski znaci privlače novac kao magneti

Blago njima: Ovi horoskopski znaci privlače novac kao magneti

"Postoji sve veća potreba da Južna Koreja i Japan sarađuju u ovo vrijeme", rekao je Yoon u intervju jučer, nazivajući nuklearne i raketne prijetnje Sjeverne Koreje te poremećaje u opskrbnom lancu "polikrizom".

Yoon je rekao kako očekuje da će "oživjeti" sigurnosnu suradnju i da se dvojica čelnika pripremaju potvrditi ponovno pokretanje bilateralnog sigurnosnog dijaloga koji je prekinut od 2018. godine.

Očekuje se i da će Tokio i Seul oživjeti diplomaciju u vidu redovnih posjeta između čelnika, navode lokalni mediji pozivajući se na izvore japanske vlade.

"Odnosi se popravljaju korak po korak"

Ipak, Japan je i dalje oprezan oko trenutnih poboljšanja u odnosima, a dužnosnik japanske vlade koji je želio ostati anoniman rekao je kako se "odnosi Japana i J. Koreje popravljaju, ali to je još uvijek proces koji mora ići korak po korak".

Yoon se također suočava sa skepticizmom kod kuće. U nedavno objavljenoj anketi 64 posto ispitanika reklo je da nema potrebe žuriti s poboljšanjem veza s Japanom ako ne dođe do promjene u njegovom stavu, a 85 posto je reklo kako misli da se trenutna japanska vlada ne ispričava za japansku kolonijalnu povijest.

Čelnik glavne južnokorejske oporbene Demokratske stranke Park Hong-keun rekao je da se Yoonov posjet ne bi trebao zaustaviti na "njegovom putovanju niz stazu sjećanja" te od njega zatražio da tokom svog putovanja od Japana dobije istinsku ispriku i rezoluciju o pitanjima prisilnog rada.

Odnosi između dviju zemalja, koji su poremećeni zbog spornih otoka, ratnog rada i korejskih "žena za utjehu" koje su za vrijeme rata bile prisiljene raditi u japanskim bordelima, napredovali su prošle sedmice kada je Seul objavio plan prema kojem će kompanije dati odštetu bivšim prisilnim radnicima.

Kishida je pozdravio naknadu za rad i govorio o nadi "jačanja odnosa" s Yoonovim posjetom. Njih su se dvojica također susreli u studenom na marginama samita Zajednice zemalja jugoistočne Azije u Kambodži.

Odnosi s Kinom

Južna Koreja i Japan u to su se vrijeme dogovorili razmjenjivati obavještajne podatke u stvarnom vremenu o sjevernokorejskim lansiranjima projektila, za koje stručnjaci kažu da će pomoći objema zemljama da bolje prate potencijalne prijetnje.

Japan je u dokumentu o obrambenoj strategiji objavljenom u prosincu rekao da je "strateški izazov koji predstavlja Kina najveći s kojim se Japan ikada suočio". Tokio se brine da je ruska invazija na Ukrajinu postavila presedan koji će potaknuti Kinu da napadne samoupravni Tajvan.

Sjeverna Koreja testirala dvije balističke rakete kratkog dometa, projektili ciljaju Južnu Koreju

Sjeverna Koreja testirala dvije balističke rakete kratkog dometa, projektili ciljaju Južnu Koreju

Kineska obalna straža ušla je jučer u vode oko spornih otočića u Istočnom kineskom moru kako bi se suprotstavila, kako je navela, upadu japanskih brodova u kineske teritorijalne vode.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije