Južni Sudan: Najmanje 30 mrtvih u sukobima

Radiosarajevo.ba
Južni Sudan: Najmanje 30 mrtvih u sukobima

Najmanje 30 osoba je poginulo i na desetine povrijeđeno u sukobima oko stoke između zaraćenih zajednica u Južnom Sudanu, u posljednjem u nizu krvavih incidenata između suprotstavljenih etničkih grupa, saopćili su zvaničnici u srijedu, javila je Fena.

''Mladi ljudi naoružani automatskim puškama iz etničke grupe Dinka Gok u Jezerskoj državi marširali su osam sati kako bi napali suparničku etničku grupu stočara iz plemena Dinka Rek u državi Warrap'', saopćio je lokalni zvaničnik Isaack Mayom Malek.

Napad se desio u petak, ali vijesti iz te udaljene regije objave se tek nakon što preživjeli prijave nasilje u svojim etničkim zajednicama.

''U tim sukobima, na našoj strani ubijena su 22 borca i 18  povrijeđeno'', izjavio je Malek, komesar oblasti Cuebeit, iz koje potiču napadači.  

Vlasti u oblasti Tonj, gdje se napad desio, saopćile su da je osam pripadnika plemena Dinka Rek poginulo i 24 povrijeđeno.  

Razgovori između dvije etničke grupe održani su prije samo dvije sedmice u cilju razoružavanja mladih pripadnika plemena koji su izveli brojne smrtonosne napade.

Južni Sudan, najmlađa država svijeta, nakrcan je oružjem nakon decenija ratovanja sa Sudanom, što čini tradicionalne sukobe oko stoke sve pogibeljnijim, a među žrtvama je sve više žena i djece.

Južni Sudan u ovoj je godini bio uzdrman etničkim nasiljem kada su naoružani mladići u siromašnoj i prostranoj državi Jonglei napali pripadnike suparničkog plemena, ubivši oko 1.000 osoba. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije