Južna Koreja: Isplata odštete žrtvama ratnog prinudnog rada u Japanu

0
Fena
Južna Koreja: Isplata odštete žrtvama ratnog prinudnog rada u Japanu
Foto: Pixabay / Južna Koreja i Japan na karti

Južna Koreja je kontroverzno pristala da plati odštetu sopstvenim građanima koji su bili primorani da rade u japanskim fabrikama tokom Drugog svjetskog rata.

Prijedlog Seula ima za cilj rješavanje kolonijalnih problema koja je dugo ometala odnose među nacijama. Zvaničnici s obje strane pozdravili su prijedlog u ponedjeljak kao napredak.

Ali, žrtve i protivnici plana u Južnoj Koreji kritikovali su sporazum, rekavši da ne poziva Japan na odgovornost, prenosi BBC.

Ne propustite: Njemačka violinistica Mira Foron na koncertu Sarajevske filharmonije

Ne propustite: Njemačka violinistica Mira Foron na koncertu Sarajevske filharmonije

Oko 150.000 Korejaca je u ratu bilo prisiljeno da radi u fabrikama i rudnicima u Japanu, zbog japanske kolonizacije Korejskog poluostrva 1910-1945.

U ponedjeljak su demonstranti u Seulu održali demonstracije ispred južnokorejskog ministarstva vanjskih poslova kako bi osudili plan njihove vlade, prema kojem će južnokorejske kompanije uplaćivati u javni fond za žrtve.

U međuvremenu, japanska vlada pozdravila je odmak Seula od zahtjeva od dvije japanske firme da plate odštetu. Prethodne južnokorejske vlade pokušavale su natjerati Tokio da plati reparacije.

Vrhovni sud Južne Koreje je 2018. godine naredio japanskim kompanijama da obeštete 15 žrtava prisilnog rada. Ali kompanije, među kojima su Mitsubishi i Nippon Steel, odbile su, izazivajući dodatno neprijateljstvo.

Međutim, predsjednik Južne Koreje Yoon Suk-yeol, izabran prošle godine, nastojao je popraviti odnose s Japanom - još jednim američkim saveznikom u regiji. SAD su vršile pritisak na obje zemlje da poboljšaju svoje odnose.

Američki predsjednik Joe Biden nazvao je sporazum u ponedjeljak "prelomnim". Plan Seula predlaže da južnokorejske kompanije koje su imale koristi od poslijeratnog sporazuma iz 1965. uplate donacije.

Sredstva od tri miliona dolara biće raspoređena među porodicama 15 prvobitnih tužilaca, od kojih su samo tri ostala živa. Sva trojica su izjavila da će odbiti da prime novac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije