Južna Koreja i Luksemburg u Vijeću sigurnosti UN

Radiosarajevo.ba
Južna Koreja i Luksemburg u Vijeću sigurnosti UN

Južna Koreja i Luksemburg izabrani su za nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a na mandat od dvije godine s početkom 1. januara 2013. godine, prenosi Fena.

Od 193 članice Glavne skupštine UN-a, Luksemburg sa 131 glasom je prednjačio ispred Finske (62 glasa), dok je Južna Koreja dobila 149 glasova ispred Kambodže (43 glasa). Potrebna većina je bila 129 glasova.

Ove dvije zemlje se pridružuju Ruandi, Australiji i Argentini, izabranim u prvom krugu glasanja.

Vijeće koje broji 15 članica, svake godine obnavlja pet od deset mjesta nestalnih članica, na regionalnoj osnovi.

Izbor Ruande i Argentine, koje nisu imale protivnika u svojim regijama, bio je očekivan. Ali, Luksemburg je izazvao iznenađenje pobijedivši Finsku, kojoj su mnoge diplomate davale prednost.

Luksemburg, Članica UN-a od 1945. godine i članica osnivač Evropske unije nije nikada bio u Vijeću. Australija je bila četiri puta, Finska dvaput, Ruanda jedanput, Južna Koreja jedanput i Argentina osam puta.

Izabrane zemlje će od januara zamijeniti Južnoafričku Republiku, Njemačku, Kolumbiju, Indiju i Portugal.

Ostalih pet nestalnih članica su Azerbejdžan, Gvatemala, Maroko, Pakistan i Togo. Njihov mandat se završava krajem 2013. godine.

Pet stalnih članica koje imaju pravo veta su Sjedinjene Američke
države, Kina, Francuska, Rusija i Velika Britanija
.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije