Julija Timošenko prekinula štrajk glađu

Radiosarajevo.ba
Julija Timošenko prekinula štrajk glađu

Njemački ljekar Lutz Harms koji u ukrajinskoj bolnici u Harkivu liječi bivšu ukrajinsku premijerku Juliju Timošenko, obrnanio je da je ona u srijedu prekinula štrajk glađu koji je započela 20. aprila.

"Ona je prekinula štrajk glađu. Sad ćemo početi s režimom normalnog hranjenja", izjavio je Harms novinarima u bolnici u koju je Julija Timošenko primljena u srijedu ujutro, nakon što je prebačena iz zatvora u Harkivu.

Harms je prisustvovao prebacivanju Julije Timošenko i ima status njenog zvaničnog ljekara, te je iz Njemačke donio i lijekove za svoju pacijenticu koja pati od diskus hernije.

Julija Timošenko je smještena u zatvor u augustu 2011. godine, a u oktobru je osuđena na sedam godina zatvora zbog zloupotrebe vlasti. Opozicionarka je osudila ovo suđenje kao ličnu osvetu Viktora Janukoviča, njenog suparnika koji je izabran za predsjednika 2010. godine. Zapad je njeno zatvaranje također ocijenio kao politički potez.

Timošenko od 20. aprila štrajkuje glađu u znak protesta protiv nasilja čija je žrtva bila u zatvoru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije