Julija Timošenko podržala demonstrante u Kijevu

Radiosarajevo.ba
Julija Timošenko podržala demonstrante u Kijevu

Bivša premijerka Ukrajine Julija Timošenko, koja se nalazi u zatvoru, podržala je danas demonstrante koji su se sukobili sa policijom u Kijevu, rekavši da bi bila s njima da može, javlja Tanjug.

"Zaštitite Ukrajinu i ničega se ne plašite. Ukrajinu nema niko drugi da brani do vas. Vi ste heroji", rekla je Timošenko u izjavi koju je prenijela njena portparolka za AFP.

Žestoki sukobi u Ukrajini: Povrijeđene desetine ljudi, napadnut i Kličko (VIDEO)

Timošenko je rekla da je sloboda vrijedna borbe i da bi sada bila uz demonstrante, da je na slobodi.

Protesti, izazvani odlukom predsjednika Ukrajine Viktora Janukoviča da zamrzne odnose sa EU i okrene se Rusiji, već gotovo dva mjeseca potresaju Kijev i druge ukrajinske gradove, a dodatno ih je podstaklo oštro reagovanje policije.

Masovni protesti u Kijevu pretvorili su se juče u sukobe s policijom, nakon što se oko 200.000 demonstranata okupilo u centru Kijeva, uprkos novim kontroverznim zakonima kojima se ograničava pravo na protest.

Policija je upotrijebila šok bombe, suzavac i vodene topove na tempereturi od minus 7 stepeni Celzijusa. Prema podacima ministarstva unutrašnjih poslova, u neredima u ukrajinskoj prijestonici povrijeđeno je najmanje 70 pripadnika bezbjednosnih snaga, od kojih je 40 smješteno u bolnice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije