Još uvijek nepoznat uzrok Nerudine smrti

Radiosarajevo.ba
Još uvijek nepoznat uzrok Nerudine smrti


Forenzičari u Čileu kazali su da su inicijalni testovi na posmrtnim ostacima pjesnika nobelovca Pabla Nerude potvrdili da je imao uznapredovali karcinom u doba kada je umro, javlja BBC.

Neruda je umro 1973., dvanaest dana nakon što je vojnim udarom na vlast u Čileu došao general Augusto Pinochet. Bio je blizak prijatelj svrgnutog predsjednika Salvadora Allendea.

Nerudini posmrtni ostaci ekshumirani su prošli mjesec kako bi se istražile optužbe da su ga otrovali agenti Pinochetove tajne službe.

Zaključak da je bolovao od uznapredovalog karcinoma mogao bi potvriditi tadašnju službenu verziju prirodnog uzroka njegove smrti, od raka prostate, ali odvjetnik Eduardo Contreras, koji je pokrenuo postupak u ime čileanske komunističke stranke, kazao je da je prerano za donošenje konačnih zaključaka, budući da slijede i toksikološka ispitivanja koja se moraju obaviti u laboratoriju u Sjedinjenim Državama.

''Nije neka novost da je Neruda imao rak. Logično je da su se stanice raka vidjele na rendgenskim snimkama njegovih kostiju'', kazao je.

Nerudin bliski suradnik kazao je da je Neruda otrovan na Pinochetov zahtjev. Manuel Araya, njegov vozač i osobni asistent, kazao je da ga je Neruda zvao iz bolnice u kojoj se nalazio i rekao mu da se osjeća loše nakon što je primio injekciju u podučje trbuha.

Zagovornici teorije da je ubijen tvrde da se vojska bojala da će slavni pjesnik otići u egzil u Meksiko i tamo voditi kampanju protiv Pinochetova režima. 

Neruda je pokopan uz svoju suprugu, Matildu Urrutiu, u vrtu njihova doma na pacifičkoj obali Čilea, u mjestu Isla Negra, oko 120 kilometara zapadno od Santiaga, javila je Hina.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije