Još teža vremena za američke pušače

Radiosarajevo.ba
Još teža vremena za američke pušače

Ovih dana će do predsjedinka SAD-a Baracka Obame doći novi zakon, pripreman deset godina, koji će Saveznoj agenciji za lijekove i hranu (FDA) dati ovlasti da kontrolira cigarete. Zakon je danas prošao glasanje u Predstavničkom domu Kongresa, s velikom većinom od 307-97 glasova.

Obama je već najavio kako će potpisati zakon.

"Nakon decenije opozicije, konačno smo uspjeli ostvariti pobjedu s ovim zakonom, zakonom koji uistinu definira pobjedu u Washingtonu", rekao je Obama, kojemu duhan, a i druga sredstva koja se konzumacijom pretvaraju u dim nisu strana.

Bivši predsjednik George Bush više je puta najavio kako će staviti veto na zakon ukoliko bude morao odlučivati.

Vremena su se promijenila, a čak i zemlje u kojima se proizvodi duhan imaju snažne zabrane protiv pušenja na javnim mjestima i u kafićima i restoranima.

45 godina nakon što je pušenje službeno povezano s rakom pluća, "najsmrtonosniji proizvod u SAD-u neće više biti najmanje reguliran proizvod", kažu aktivisti koji se već godinama bore za donošenje zakona.

Unatoč oštrim zabranama protiv pušenja širom SAD-a, duhan nikad nije bio pod kontrolom FDA-a, agencije koja kontrolira gotovo sve što Amerikanci stavljaju u svoje tijelo, od žitnih pahuljica do najjačih lijekova.

FDA će ovim zakonom dobiti ovlasti da proizvođače cigareta podvrgne jednako strogim kriterijima kontrole i marketinga kao što to radi sa svim drugim proizvođačima pod svojom ingerencijom. Zakon je također usmjeren prema smanjivanju razine nikotina i štetnih kemikalija u cigaretama.

Proizvođači cigareta morat će na kutije stavljati nova, veća upozorenja upotpunjena slikama, a neće smjeti koristiti fraze kao "light" ili "s malo katrana" na pakiranja.

Index.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije