Još jedan Hariri na čelu Libana

Radiosarajevo.ba
Još jedan Hariri na čelu Libana

Antisirijska koalicija na čelu sa Saadom al-Haririjem, sinom ubijenoga libanskog premijera Rafika al-Haririja, pobijedila je rivalski blok predvođen proiranski orijentiranim Hezbollahom na parlamentarnim izborima u Libanu održanim u nedjelju, potvrdili su u ponedjeljak zvanični rezultati u toj zemlji.

Prema rezultatima koje je objavio ministar unutarnjih poslova Ziyad Barud, Al-Haririjev prozapadni blok osvojio je 71 od 128 mjesta u parlamentu, dok je savez koji obuhvata šiitski pokret Hezbollah i pokret Amal, koji predvodi kršćanski vođa Mihel Aun, osvojio 57 mjesta.

Rezultati predstavljaju udarac Siriji i Iranu koji podržavaju Hezbollah, a "dobru vijest" za SAD, Saudijsku Arabiju i Egipat, koji stoje iza pobjedničkog bloka, nazvanog "14. mart" po datumu ogromnih protesta protiv prisutnosti sirijskih trupa u Libanu 2005. godine nakon što je Rafik al-Hariri ubijen u atentatu u Bejrutu.

Sjedinjene Država zasad nisu komentirale rezultate, ali Francuska koja također podržava pobjednički savez pozdravila je činjenicu da su se izbori odvijali u mirnoj atmosferi, prenijele su agencije.

Hariri, sunitski musliman, ima najviše šansi da stane na čelo nove vlade. Analitičari očekuju da će u Libanu biti formirana još jedna vlada "nacionalnog jedinstva", ali upozoravaju da njezino formiranje neće ići lako ako Hezbollah bude ponovo insistirao na pravu veta, što je dovelo do blokade rada vlade u prethodnom mandatu.

fena

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije