Jordan: Uhapšen odbačeni princ i brojni visoki fukcioneri

0
Radiosarajevo.ba
Jordan: Uhapšen odbačeni princ i brojni visoki fukcioneri
FOTO: Facebook / Princ Hamza

Prema različitim informacijama, jordanske su vlasti pritvorile odbačenog princa Hamzu, još jednog člana kraljevske porodice  te još 20 osoba zbog "prijetnje stabilnosti države". 

Jordanske snage sigurnosti su iz “sigurnosnih razloga” uhapsile člana kraljevske porodice, bivšeg savjetnika kralja Abdulaha II. i druge visoko pozicionirane dužnosnike, prenosi jordanska agencija Petra dok drugi izvori tvrde kako je to povezano s planom destabilizacije bliskoistočne države.

Dvoje upućenih u događaje Reutersu su rekli da su snage sigurnosti stigle u kuću polubrata kralja Abdulaha II., bivšeg jordanskog prijestolonasljednika Hamze, gdje su započeli istragu. Tvrde kako on nije uhapšen. Washington Post pak piše kako su jordanske vlasti pritvorile Hamzu i još gotovo 20 ljudi zbog “prijetnje stabilnosti države”.

Abdulah II. je 2004. odbacio Hamzu kao nasljednika na jordanskom prijestolju, u potezu koji je konsolidirao njegovu moć. Jordanska vojska je navodno od Hamze zatražila da zaustavi svoje djelovanje kojoj je meta “sigurnost i stabilnost” države. Agencija Petra piše kako su uhapšeni  i Basem Avadalah, dugogodišnji čovjek od povjerenja kralja koji je kasnije bio i ministar financija, te Šarif Hasan Ben Zaid, član kraljevske porodice.

Hapšenja tako visoko pozicioniranih funkcionera  i pripadnika kraljevske porodice rijetki su u Jordanu, ključnom savezniku zapada na Bliskom istoku. Američki saveznik Abdulah II. donio je političku stabilnost državi i istaknuo se kao arapski čelnik čije umjerene poruke imaju odjeka na Zapadu, piše Reuters. Avadalah, predvodnik ekonomskih reformi, dugo se godina suočavao s otporom starog sistema i birokracije unutar Jordana.

Moćna jordanska obavještajna agencija, s velikim utjecajem u javnom životu, igra još važniju ulogu u društvu od uspostavljanja izvanrednog stanja zbog pandemije koronavirusa. Nevladina udruženja optužuju je za kršenje ljudskih i političkih prava. Jordanska policija prošli je mjesec prekinula proteste u Amanu i drugim gradovima kojima se obilježavala 10. godišnjica Arapskog proljeća, a vlasti su potom pritvorile desetke aktivista, piše Hina.

Američki State Department u subotu je saopći kako je kralj Abdulah “ključan partner” SAD-a i da ima “punu podršku”. Glasnogovornik te institucije Ned Price rekao je kako “pomno prate izvještaje” iz Jordana te da su u kontaktu s tamošnjim dužnosnicima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije