Jolie predložila hrabru Malalu za Nobelovu nagradu

Radiosarajevo.ba
Jolie predložila hrabru Malalu za Nobelovu nagradu

Ambasadorica dobre volje UNHCR-a Angelina Jolie pridružila se javnim ličnostima koji su stali u odbranu hrabre pakistanske djevojčice koju su prošle sedmice talibani teško ranili, te predložila da se četrnaestogodišnja Malala Yousafzai kandiduje za Nobelovu nagradu za mir.

Protesti nakon napada na maloljetnu aktivistkinju

Uz to, Jolie je donirala 50.000 dolara u fond za podršku Malale Yousafzai u njenim naporima da školovanje bude dostupno svim djevojčicama u Pakistanu. Kampanji za zaštitu djevojčice, koja se trenutno nalazi na oporavku u Birminghamu, između ostalih su se pridružili i Madonna te nekadašnji britanski premijer Gordon Brown.

Prema podacima UNESCO-a, 61 milion djece u svijetu suočava se sa kršenjem njihovog osnovnog prava, prava na obrazovanje.

Jolie je izjavila da je djevojčica bila na meti talibana samo zato što je branila jednakost u obrazovanju, dodavši da ne razumije da djevojčica može postati meta samo zbog svog mišljenja. Jolie je naglasila da Nobelov komitet treba uzeti u obzir Malalino zalaganje za obrazovanje djevojčica u Pakistanu. Malala se od svoje jedanaeste godine bori za jednako pravo na obrazovanje dječaka i djevojčica u svojoj zemlji.

Ministar unutrašnjih poslova Pakistana Rahman Malik, u izjavi medijima, kazao je da će predložiti skupštini te zemlje da mala Malala bude nagrađena Medaljom za hrabrost, javila je agencija Anadolija. Prošle godine je dobila i Nacionalnu nagradu za mir u Pakistanu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije