Velika Britanija / Johnson obećao novu vojnu pomoć Ukrajini

08. 05. 2022. u 07:20:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Velika Britanija je najavila i obećala da će osigurati dodatnih 1,3 milijarde funti vojne podrške i pomoći Ukrajini.

Britanski premijer Boris Johnson jedan je od najglasnijih pristaša ukrajinskog otpora ruskim snagama otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin napao tu zemlju 24. februara. Johnsonova vlada poslala je u Ukrajinu protutenkovske projektile, sistem protuzračne odbrane i drugo oružje.

Novo obećanje, dano pred sastanak čelnika skupine G7 najsnažnijih privreda, gotovo udvostručuje prijašnja davanja za Ukrajinu, a vlada je saopćila da je to najveća stopa potrošnje na sukob od ratova u Iraku i Afganistanu, iako nije dala detalje tog izračuna.

"Putinov brutalni napad ne samo da uzrokuje nevjerojatna razaranja u Ukrajini, on također prijeti miru i sigurnosti diljem Europe", rekao je Johnson.

Prošle sedmice postao je prvi zapadni čelnik koji se obratio ukrajinskom parlamentu od početka invazije.

Čelnici skupine zemalja G7, koja uključuje Veliku Britaniju, Kanadu, Francusku, Njemačku, Italiju, Japan i SAD, održat će virtualni sastanak sa Zelenskim u nedjelju, dan prije nego što Rusija obilježi svoj praznik Dana pobjede, koji slavi kraj 2. svjetskog rata u Europi.

Britanija je saopćila da će dodatna potrošnja na Ukrajinu doći iz rezerve koju vlada koristi za hitne slučajeve.

Vlada je također saopćila da će Johnson biti domaćin sastanka vodećih odbrambenih firmi krajem maja kako bi se razgovaralo o povećanju proizvodnje kao odgovoru na povećanu potražnju stvorenu ratom u Ukrajini.

Dok je Velika Britanija pružila značajnu vojnu pomoć, do sada je prihvatila relativno malo od više od pet miliona Ukrajinaca koji su pobjegli iz svoje zemlje. Britanska vlada saopćila je u subotu da je do sada izdala više od 86.000 viza Ukrajincima, od kojih je oko 27.000 stiglo u Britaniju, prenosi Index.hr.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (4)