Joe Biden potpisao zakon o zaštiti istospolnog braka

6
Hina
Joe Biden potpisao zakon o zaštiti istospolnog braka
Foto: EPA / Joe Biden, predsjednik SAD

Joe Biden jučer je u Bijeloj kući pred mnoštvom uzvanika potpisao zakon o zaštiti istospolnog braka na čitavom teritoriju Sjedinjenih Država.

Američki predsjednik je potpisujući tekst izrazio zadovoljstvo zbog "presudnog napretka prema jednakosti, slobodi i pravdi, ne samo za neke, nego za sve".

Ovo je poseban trenutak za američkog predsjednika koji je prije deset godina, dok je bio potpredsjednik Baracka Obame, javno zagovarao brak za sve.

Još jedna policijska akcija u u BiH: Oduzeto oko 630 grama marihuane, jedna osoba uhapšena

Još jedna policijska akcija u u BiH: Oduzeto oko 630 grama marihuane, jedna osoba uhapšena

Joe Biden najavio podršku SAD prijemu Afričke unije u G20

Joe Biden najavio podršku SAD prijemu Afričke unije u G20

Joe Biden je u baštu Bijele kuće pozvao "skupinu parlamentarnih zastupnika" iz redova demokrata i republikanaca te "aktiviste i osobe koje su vodile sudske postupke za pravo svih na brak", rekla je u ponedjeljak Karine Jean-Pierre, prva sekretarica za medije Bijele kuće koja otvoreno priznaje svoju homoseksualnost.

Među zvanicima su bile muzičke i filmske zvijezde.

Ovaj zakon će "donijeti mir milionima LGBTQI+ i međurasnih parova koji odsad imaju prava i zaštitu koja pripada njima i njihovoj djeci", rekla je Jean-Pierre.

Istospolne zajednice od 2015. štiti Vrhovni sud Sjedinjenih Država. Nakon historijskog preokreta tog suda o pobačaju u junu, mnogi liberali se boje da bi se i ovo pravo moglo dokučiti.

Donošenjem novog zakona ukidaju se prijašnji zakoni u kojima se brak definira kao zajednica muškarca i žene, a matičarima se zabranjuje - bez obzira na to u kojoj saveznoj državi rade - da diskriminiraju parove "zbog spola, rase, etničke pripadnosti i porijekla".

Za novi zakon (Respect for Marriage Act) glasali su svi demokratski zastupnici i 39 republikanskih, a 169 članova konzervativne stranke bilo je protiv.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije