Joe Biden držao govor u Senatu: Završimo posao!

1
Radiosarajevo.ba
Joe Biden držao govor u Senatu: Završimo posao!
Foto: EPA / Joe Biden, predsjednik SAD

Kao dio tradicije u američkoj politici, predsjednik Joe Biden je održao govor o stanju nacije ispred predstavnika zakonodavne vlasti u SAD-u, gdje je najavio svoju kandidaturu na izborima 2024. godine te govorio o ekonomskim, socijalnim, zdravstvenim, i sigurnosnim izazovima koje je imao tokom prethodnih godinu dana svog mandata.

Joe Biden je imao priliku prvi put održati govor pred Zastupničkim Domom pod kontrolom Republikanaca, koji su preuzeli donji dom američkog zakondavstva tokom izbora u novembru 2022. godine. Tokom ovog govora, Biden je najviše vremena potrošio pričajući o ekonomskim uspjesima svoje administracije, s posebnim akcentom na borbu protiv inflacije. 

Trenutni američki predsjednik je par puta ponovio frazu "završimo posao", za koju se očekuje da će biti njegov slogan tokom kampanje za predsjedničke izbore 2024. godine. Iako se očekivalo da će se Biden, zbog godina i zdravlja, povući nakon jednog mandata, ipak se čini kako će bivši potpredsjednik probati osvojiti i drugi mandat u Bijeloj Kući

Objavljena prognoza do 16. maja: Uživajte u toplom vikendu, stiže novo zahlađenje

Objavljena prognoza do 16. maja: Uživajte u toplom vikendu, stiže novo zahlađenje

Biden je isto tako veliki dio svog govora posvetio zakonima koje smatra da američki Kongres treba da donese u naredom periodu. Spomenuo je zakon o kodifikaciji prava na abortus, kojim bi se isti legalizovao na federalnom nivou, te o promjenama zakona o policiji, kako bi se bolje odgovorilo na veliki broj slučajeva policijske brutalnosti u SAD-u

Iako je dobar dio govora iskoristio da napada Republikance, govor je završio sa porukom upravo predstavnicima ove stranke. Rekao je: "Mojim republikanskim prijateljima poručujem, ako smo mogli raditi zajedno tokom prethodnog saziva Kongresa, ništa nas ne sprječava da to uradimo i tokom ovog saziva." 

Tradicija u SAD-u nalaže da stranka iz koje ne dolazi predsjednik objavi svoj odgovor na govor o stanju nacije. Ovog puta, Republikanci su izabrali Sarah Huckabee-Sanders, bivšu glasnogovornicu Donalda Trumpa, koja je sada guverner Arizone. Reakciju je, neovisno od Republikanske Stranke, objavio i bivši predsjednik Trump. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije