Joe Biden čestitao Kosovu 13. godišnjicu od proglašenja nezavisnosti

6
Radiosarajevo.ba
Joe Biden čestitao Kosovu 13. godišnjicu od proglašenja nezavisnosti
Foto: EPA-EFE / Joe Biden

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden čestitao je Kosovu 13. godišnjicu od proglašenje nezavisnosti uz poruku da ostane posvećeno izgradnji nezavisne, multietničke i demokratske zemlje.

U Bidenovom pismu, koje je objavilo Predsjedništvo Kosova, se navodi i da se SAD raduju saradnji sa novom Vladom Kosova, “pred kojom je veliki posao, uključujući postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom”.

Na Kosovu su 14. februara održani parlamentarni izbori na kojima je, prema preliminarnim rezultatima, sa 48 posto glasova ubjedljivu pobjedu odnio Pokret Samoopredeljenje Albina Kurtija.

"Još uvijek treba mnogo toga da se uradi, uključujući postizanje sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom koji podrazumeva medjusobno priznanje, jačanje vladavine zakona, borba protiv pandemije, ekonomski oporavak i izgradnja bolje budućnosti za sve građane Kosova”, navodi se u poruci predsjednika Bidena, a prenosi slobodnaeuropa.

Dodaje se i da “Sjedinjene Države ostaju posvećen parner Kosovu u ovim poduhvatima”.

Kosovo 17. februara obilježava 13. godišnjicu od proglašenja nezavisnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije