Jeziva ispovjest: "Mrtvačnice prepune ruskih vojnika, a ranjeni jauču po bolnicama"

2
Radiosarajevo.ba
Jeziva ispovjest: "Mrtvačnice prepune ruskih vojnika, a ranjeni jauču po bolnicama"
Foto: EPA-EFE / Kijev, 1. mart 2022. godine

U jednoj bolnici u bjeloruskom gradu Maziru udaljenom oko 60 kilometara od granice s Ukrajinom, hodnici i odjeljenja doslovno odvaznjaju glasovima ranjenih ruskih vojnika.

Na glavnoj železničkoj stanici ruski vojnici su snimljeni na video snimku kako prevoze nosila u kojima su bili ranjeni vojnici.

Sa druge strane u Narulji, gradu koji je još bliže ukrajinskoj granici, stanovnici izvještavaju da je ruska poljska bolnica postavljena u bivšem auto depou, a ranjeni ruski vojnici se dovoze iz Ukrajine. Tu se kratko liječe, a zatim šalju u Mazir i regionalni glavni grad, Homel.

Pogledajte nevrijeme koje se kreće prema BiH, meteoalarm u Hrvatskoj: Puše jak vjetar, stiže snijeg

Pogledajte nevrijeme koje se kreće prema BiH, meteoalarm u Hrvatskoj: Puše jak vjetar, stiže snijeg

Sada već četvrtu sedmicu, ruski rat u Ukrajini nastavlja da nanosi užasne žrtve ukrajinskim civilima i vojnicima na obje strane. Neki od najsmrtonosnijih napada i borbi dogodili su se u blizini bjeloruske granice u blizini Homela, blizu ruske granice u Harkovu i Sumiju na istoku, kao i oko južnih lučkih gradova kao što su Mariupolj i Herson.

Bilo je teško doći do punog i pouzdanog broja žrtava. Među civilima, Ujedinjene nacije su zabilježile 780 ubijenih i više od 1.250 ranjenih Rusa, ali procjenjuje da su stvarne brojke mnogo veće.

Stručnjaci kažu da svaka strana nastoji preuveličati gubitke neprijatelja i minimizirati svoje.

U Rusiji je još teže doći do tačnih brojki zbog vladinih propisa koji su ograničili nezavisno izvještavanje. Da stvar bude još gora, izgovaranje riječi "rat" i "invazija" u Rusiji će biti kvalifikovano kao krivično djelo zbog kojeg se može ići u zatvor.

U bjeloruskim regijama koje se graniče s Ukrajinom, stanovnici i medicinski radnici izvijestili su o sve većoj plimi leševa i osakaćenih ruskih vojnika koji se otpremaju iz Ukrajine, a zatim šalju negdje drugdje na daljnje liječenje ili - sahranu...

Više od 2.500 leševa vojnika već je do 13. marta vozovima ili avionom otpremljeno iz Homelske oblasti u Rusiju, kaže jedan uposlenik regionalne kliničke bolnice Homel.

Ukrajinska vojska tvrdi da je više od 14.000 Rusa ubijeno otkako je Rusija pokrenula invaziju 24. februara. Vojska nije objavila zvanične podatke o ukrajinskim žrtvama, navodeći da je to državna tajna, ali je predsjednik Volodimir Zelenski prošle sedmice rekao da je ubijeno oko 1.300 ukrajinskih vojnika.

Rusko Ministarstvo odbrane u međuvremenu tvrdi da je ubijeno više od 2.870 ukrajinskih vojnika i boraca paravojnih formacija, a oko 3.700 ranjeno. Jedini zvanični podatak o ruskim žrtvama došao je 2. marta, kada je ministarstvo saopštilo da je ubijeno 498 vojnika, a 1.597 ranjeno.

Ranije ove sedmice, američki obavještajci procijenili su broj poginulih u ruskoj vojsci na više od 7.000 i rekli da je to konzervativna procjena.

Pod vođom snažnog lidera Aleksandrom Lukašenkom, Bjelorusija je sve više postajala ruski saveznik. Lukašenko je izrazio snažnu podršku ratu Rusije, dozvolio je raspoređivanje glavnih ruskih vojnih jedinica u zemlji i zaprijetio slanjem bjeloruskih snaga u Ukrajinu.

Prije invazije, desetine hiljada ruskih vojnika bilo je pozicionirano blizu ukrajinske granice. Nepoznati broj njih prešao je iz regije Homel i potisnuo se na jug prema Kijevu, ali su polako napredovali i pretrpjeli značajne gubitke.

U Maziru, gradu sa oko 100.000, jedina gradska mrtvačnica bila je prepuna leševa, kažu očevici.

"Bilo je nevjerovatno koliko je leševa bilo", rekao je jedan stanovnik Mazyra koji se često poslovno vozi kroz grad i obližnja područja.

Rekao je da je vidio mnoge "crne vreće" kako se utovaruju iz vojnih ambulantnih kola u ruske željezničke vagone.

"Putnici na željezničkoj stanici u Maziru bili su šokirani brojem leševa koji su utovareni u voz. Nakon što su ljudi počeli da snimaju video, vojska ih je uhvatila i naredila im da ga uklone", dodao je on.

U Homelu, glavnom gradu regije, ranije ovog mjeseca je obnovljena laboratorija za glavnu gradsku bolnicu, pri čemu je postojeća oprema izmještena, a kreveti i druga medicinska oprema dovezeni, rekli su stanovnici.

Stanovnici Homela rekli su za RSE da se ranjeni ruski vojnici dovoze u tri odvojene medicinske ustanove u gradu, uključujući jednu specijalizovanu za liječenje raka.

U bolnici br. 4 u Homelu, zvaničnici su 1. marta počeli da otpuštaju postojeće pacijente kako bi napravili mjesta za ranjene Ruse, prema riječima više štićenika s kojima je RSE razgovarao. "Tamo ima toliko ranjenih Rusa da je to užas. Užasno su unakaženi. Nemoguće je slušati njihove jauke u cijeloj bolnici", rekao je jedan stanovnik koji se liječio u bolnici u Homelu.

Drugi doktor iz Homela rekao je da među stanovnicima grada raste zabrinutost da bi moglo doći do nestašice svakodnevnih lijekova za opću populaciju

U Centru za radijacionu medicinu u Homelu trenutno se liječi oko 400 ruskih vojnika, kažu zaposleni.

Hana Krasulina, glasnogovornica bjeloruske opozicione liderke u egzilu Svyatlane Tsikhanouskaya, rekla je ukrajinskoj televiziji 2. marta da su mrtvačnice u Maziru prepune mrtvih ruskih vojnika, od kojih su neki iz Čečenije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije