Jevrejski akademici iz SAD-a uputili otvoreno pismo Joe Bidenu: 'Tražimo mir u Pojasu Gaze odmah!'

6
Radiosarajevo.ba
Jevrejski akademici iz SAD-a uputili otvoreno pismo Joe Bidenu: 'Tražimo mir u Pojasu Gaze odmah!'
Foto: EPA / Joe Biden, predsjednik SAD

Grupa jevrejskih akademika, pisaca i umjetnika iz Sjedinjenih Američkih Država uputilo je predsjedniku ove zemlje Joe Bidenu otvoreno pismo, kojim su zatražili da SAD pronađe način da dođe do primirja u Pojasu Gaze. 

Njihovo pismo prenosimo u cijelosti:

"Mi smo grupa američkih jevrejskih pisaca, umjetnika i akademika. Biti Jevrej znači različite stvari za sve nas, ali svi imamo barem jednog jevrejskog roditelja, što znači da bismo se mogli preseliti u Izrael i kvalifikovati se za izraelsko državljanstvo.

Počinje isplata uvećanih penzija i razlika za prva tri mjeseca

Počinje isplata uvećanih penzija i razlika za prva tri mjeseca

Osuđujemo napade na izraelske i palestinske civile. Vjerujemo da je moguće i zapravo neophodno osuditi Hamasove akcije i priznati historijsko i tekuće ugnjetavanje Palestinaca. Vjerujemo da je moguće i potrebno osuditi Hamasov napad i zauzeti stav protiv kolektivnog kažnjavanja stanovnika Gaze koje se odvija i ubrzava dok pišemo.

Odsijecanje resursa za više od 2 miliona ljudi, zahtijevanje porodicama da napuste svoje domove na sjeveru, neselektivno bombardovanje zarobljenog stanovništva – to su ratni zločini i neodbranjive akcije.

Pa ipak, vlada Sjedinjenih Država nudi 'moralnu' i materijalnu podršku za dehumanizaciju i ubistvo nevinih stanovnika Gaze.

Pišemo kako bismo javno izjavili da se protivimo onome što izraelska vlada radi uz američku pomoć. Pozivamo američku vladu da traži hitan prekid vatre i da iskoristi naše resurse za pružanje pomoći koja će osigurati siguran povratak talaca i izgraditi diplomatski put ka miru.

Kao Jevreji, kao Amerikanci, imaćemo osjećaj sigurnosti u našim zajednicama i u svijetu, ne zahvaljujući nedvosmislenoj podršci SAD Izraelu, već zbog insistiranja naše vlade na univerzalnim ljudskim pravima koja mnogi od nas uzimaju 'zdravo za gotovo'."

Potpisali su ga Timo Andres, Annie Baker, Nico Baumbach, Susan Bernofsky, Judith Butler, Michael Chabon, Deborah Eisenberg, Madeleine George, Masha Gessen, Francisco Goldman, Andre Gregory, Nan Goldin, Alena Graedon, Amy Herzog, Marianne Hirsch, Gabriel Kahane, Cindy Klein, David Klion, Lisa Kron, Rachel Kushner, Tony Kushner, Ben Lerner, Jonathan Lethem, Sam Lipsyte, Zachary Lockman, Kenneth Lonergan, Andrew Marantz, Ben Marcus, David Naimon, Benjamin Nugent, Howard Rodman, Dana Sachs, Ira Sachs, Lynne Sachs, James Schamus, Adam Shatz, Wallace Shawn, Leo Spitzer, V (prije poznata kao Eve Ensler), Paula Vogel, Ayelet Waldman, Laura Wexler i Hannah Zeavin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije