Jevreji još čekaju: BiH bez zakona o povratku imovine otete tokom holokausta

Radiosarajevo.ba
Jevreji još čekaju: BiH bez zakona o povratku imovine otete tokom holokausta
EPA / Ulaz u Auschwitz
Nedavno provedeno istraživanje pokazalo je da znatna količina imovine koju su nacisti zaplijenili od Jevreja za vrijeme Drugog svjetskog rata, ni nakon više od 70 godina nije vraćena onima kojima pripada.

Kako piše The Independent, istražena su neriješena pitanja u vezi s pokretnom i nepokretnom imovinom otete žrtvama holokausta.

Iako prema Terezinskoj deklaraciji, donesenoj 2009. godine, niti jedna država ne bi smjela iskoristiti imovinu za koju ne postoji nasljednik, istraživanje je otkrilo da veliki obim otete imovine Jevrejima ipak još uvijek nije vratio.

Nadalje piše, kako više bivših komunističkih država Europe još nije ispunilo obavezu donesenu prema deklaraciji, kojom se predvidjelo vraćanje nepokretne imovine Jevrejima oduzete za vrijeme holokausta.

Između ostalog, u ovom istraživanja se posebno spominje i BiH, koja još nikada nije uspjela donijeti zakone koji regulišu pitanje imovine oduzete za vrijeme holokausta i kasnije.

Blizu 500.000 osoba koje su preživjele holokaust živi u siromaštvu.

Nepovratna imovina koja im je oduzeta uključuje privatne posjede koji su sada u rukama države ili pojedinaca, jevrejske vjerske objekte poput sinagoga i zajedničkih zgrada društvenih organizacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije