Jeremić: Odluka o Palestini je historijska

Radiosarajevo.ba
Jeremić: Odluka o Palestini je historijska


Predsjedavajući Generalne skupštine Ujedinjenih naroda Vuk Jeremić ocijenio je sinoćnju sjednicu na kojoj je unaprijeđen status Palestinaca u UN-u kao historijsku i izrazio nadu da će donesena odluka doprinijeti miru na Bliskom istoku

"Ovo je svakako bila historijska sjednica. Moramo da budemo zadovoljni, jer je ta sjednica prošla u najboljem mogućem redu. Danima smo prije sjednice pregovarali sa izraelskom i palestinskom stranom, jer oni ne pričaju direktno jedni s drugima, kako će proći sam tok sjednice. Neki su očekivali da će biti proceduralnih problema, da će biti pokušaja opstrukcije samog toka sjednice. Ništa se od toga nije dogodilo", rekao je Jeremić Radiju B92.

"Onaj dogovor koji je postignut u 'minut do 12' je ispoštovan i možemo da kažemo da je naša zemlja, igrom sudbine, bila na čelu Generalne skupštine UN-a kada se donosila jedna odluka koja će sasvim sigurno biti zabilježena u historijskim analima. Nadam se da će ova odluka doprinijeti miru na Bliskom istoku", istakao je Jeremić, prenio je Tanjug.

Generalna skupština UN-a izglasala je sinoć unapređenje statusa Palestinaca u svjetskoj organizaciji od entiteta posmatrača u posmatračku državu nečlanicu, čemu su se oštro protivili SAD i Izrael, sa 138 glasova za, 9 protiv i 41 uzdržanim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije