Jens Stoltenberg upozorio: 'Napetosti na Zapadnom Balkanu su sve veće'

2
Radiosarajevo.ba
Jens Stoltenberg upozorio: 'Napetosti na Zapadnom Balkanu su sve veće'
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg, glavni sekretar NATO-a, održao je godišnje obraćanje na kraju godine, naglašavajući izazove s kojima se Sjevernoatlantski savez suočava u današnjem opasnom svijetu.

U svom govoru, Stoltenberg je istaknuo stvarni rat u Europi i novi sukob na Bliskom istoku, naglašavajući rastuće napetosti na Zapadnom Balkanu. Govoreći o važnosti snažne zaštite za očuvanje mira, istakao je da jaka odbrana zahtijeva sposobne vojske.

"Živimo u opasnijem svijetu. Imamo pravi rat u Evropi i novi rat na Bliskom istoku. Napetosti na Zapadnom Balkanu su sve veće. Nema sigurnosti bez jake zaštite. A nema jake odbrane bez sposobnih vojski", rekao je u uvodu govora.

Olimpijci će u Parizu spavati na anti-sex krevetima

Olimpijci će u Parizu spavati na anti-sex krevetima

Posebnu pažnju posvetio je situaciji na Kosovu, naglašavajući da mir u toj regiji predstavlja ključnu komponentu stabilnosti na širem Zapadnom Balkanu.

Stoltenberg ističe važnost pružanja pomoći u održavanju mirnog i sigurnog okruženja na Kosovu, prepoznajući da to ima duboke implikacije na stabilnost čitave regije.

Stoltenberg: Ratovi u Ukrajini i Gazi su vrlo različiti

Stoltenberg: Ratovi u Ukrajini i Gazi su vrlo različiti

Ovo obraćanje odražava zabrinutost i predanost NATO-a očuvanju mira i sigurnosti u promjenjivom međunarodnom okruženju.

Stoltenberg je uputio najbolje želje za praznike i predstojeću Novu godinu, priznajući neizmjeran doprinos snaga NATO-a u čuvanju nacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije