Jens Stoltenberg: Ukrajinci će avionima F-16 smjeti gađati ruske vojne ciljeve van Ukrajine

8
Radiosarajevo.ba
Jens Stoltenberg: Ukrajinci će avionima F-16 smjeti gađati ruske vojne ciljeve van Ukrajine
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg izjavio je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa da će Ukrajina, kada od saveznika dobije borbene avione F-16, imati pravo na samoobranu, uključujući mogućnost napada na legitimne vojne ciljeve van teritorije Ukrajine.

Ponovio je da svi saveznici Kijeva žele da ovi avioni budu u Ukrajini što je prije moguće, ali je i rekao i da će efekat aviona F-16 biti jači ako piloti budu dobro obučeni, a posade za održavanje i drugo pomoćno osoblje dobro pripremljeni.

"Dakle, mislim da moramo da slušamo vojne stručnjake kada ćemo tačno biti spremni ili kada će saveznici biti spremni da počnu da šalju i isporučuju F-16", rekao je on. " Što prijeo bolje”, dodao je.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Ukrajina je aktivno tražila borbene avione F-16 američke proizvodnje kako bi mogla da se suprotstavi ruskoj vazdušnoj nadmoći. SAD su u augustu odobrile slanje F-16 u Ukrajinu iz Danske i Nizozemske čim se završi obuka pilota.

"Na svakom savezniku je da odluči da li će isporučiti F-16 Ukrajini, a saveznici u NATO imaju različite politike", rekao je Stoltenberg. Ali u isto vrijeme, rat u Ukrajini je posljedica agresije i Ukrajina ima pravo na samoodbranu, uključujući i udare na legitimne ruske vojne ciljeve van Ukrajine, navodi se u intervjuu sa Stoltenbergom.

Britanski analitičar: "Europa želi da Putin pobijedi. Odmata se scenarij predviđen 12. 4. 2014."

Britanski analitičar: "Europa želi da Putin pobijedi. Odmata se scenarij predviđen 12. 4. 2014."

Upitan o izgledima da se bivši predsjednik Donald Trump vrati u Bijelu kuću, Stoltenberg je rekao da će, bez obzira na ishod američkih izbora ove godine, SAD ostati posvećeni saveznik u NATO-u jer je to u bezbjednosnom interesu SAD.

Trump, koji je favorit u trci za republikansku predsjedničku nominaciju, naišao ja oštre kritike predsednika Joe Bidena, evropskih lidera i NATO-a pošto je na predizbornom skupu 10. februara sugerisao da SAD možda neće braniti članice alijanse od potencijalne ruske invazije ako ne one izdvoje dovoljno na svoju odbranu.

Stoltenberg je rekao da su SAD bezbjednije i jače zajedno s više od 30 saveznika – nešto što nemaju ni Kina ni Rusija.

Kritika NATO-a iz SAD bila je usmjerena na to da saveznici ne troše dovoljno na odbranu, rekao je on.

Stoltenberg je rekao da novi podaci pokazuju da sve više saveznika u NATO-u ispunjava cilj trošenja dva posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) na odbranu, dodajući da to pokazuje da je alijansa prešla dug put otkako se 2014. obavezala na taj iznos.

Udar iz Washingtona: SAD danas uvode velike sankcije Rusiji

Udar iz Washingtona: SAD danas uvode velike sankcije Rusiji

U to vrijeme tri članice NATO-a su izdvajale dva posto BDP-a na odbranu. Sada ih ima 18, rekao je generalni sekretar NATO-a.

"Ako saberete šta rade svi evropski saveznici i uporedite to s ukupnim BDP-om u Evropi, to je danas zapravo dva posto", rekao je on. "To je dobro, ali nije dovoljno, jer želimo da (svaka članica NATO-a) troši dva posto. I takođe osiguravamo da dva posto bude minimum", piše Radio Slobodna Evropa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije