Jens Stoltenberg pozdravio odluku Turske o kandidaturi Finske za članstvo u NATO-u

0
Anadolija
Jens Stoltenberg pozdravio odluku Turske o kandidaturi Finske za članstvo u NATO-u
Foto: EPA-EFE / Jens Stoltenberg i Recep Erdogan

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozdravio je u petak odluku Turkiye da nastavi proces ratifikacije članstva Finske u NATO-u.

"To će ojačati bezbjednost Finske, ojačaće bezbjednost Švedske i NATO-a", izjavio je Stoltenberg.

Dodao je da se nada da će Velika nacionalna skupština Turske glasati za ratifikaciju što prije.

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

Rekao je da će potez Ankare učiniti NATO jačim i sigurnijim u kritičnom trenutku.

On je dodao da su na prošlosedmičnom sastanku predstavnika Truske, Finske i Švedske u sjedištu NATO-a sve strane priznale da je postignut značajan napredak u sprovođenju trilateralnog memoranduma potpisanog u Madridu i da su brze ratifikacije Finske i Švedske u interesu svih.

"Najvažnije je da i Finska i Švedska brzo postanu punopravne članice NATO-a, a ne da li će pristupiti u isto vrijeme", rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je to izjavio ubrzo nakon što je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan najavio da će ova zemlja u parlamentu započeti proces ratifikacije finskog članstva u NATO-u.

"NATO će postati jači članstvom Finske i vjerujem da će igrati aktivnu ulogu u održavanju globalne sigurnosti i stabilnosti", rekao je Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare s finskim kolegom Saulijem Niinistom u turskoj prijestolnici Ankari.

Na pitanje o kandidaturi Švedske za NATO, Erdogan je kazao da će Turska nastaviti razgovore sa Štokholmom na osnovu principa NATO-a i pristupa u borbi protiv terorizma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije