Jens Stoltenberg: NATO samit u Vilniusu historijski i prije početka

0
AA
Jens Stoltenberg: NATO samit u Vilniusu historijski i prije početka
Foto: Facebook / Jens Stoltenberg sa predjsjednicima Turske i Švedske

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u utorak je rekao da je samit u Vilniusu historijski i prije nego što je počeo zbog sporazuma između Turske i Švedske.

"Najvažnija poruka na ovom samitu se dogodila prije nego što je počeo. Švedska će postati punopravna članica saveza. To je dobro za Švedsku, dobro za Tursku i za baltički region," rekao je Jens Stoltenberg tokom uvodne riječi na NATO javnom forumu.

Pristupanje Švedske NATO-u nakon Finske jedna je od glavnih tačaka dnevnog reda samita.

Ministar Dizdar: "Novi napad na povratnike, uz upotrebu vatrenog oružja!"

Ministar Dizdar: "Novi napad na povratnike, uz upotrebu vatrenog oružja!"

Stoltenberg je dan uoči samita izjavio da će između Turske i Švedske biti uspostavljen bilateralni sigurnosni mehanizam i da će biti imenovan prvi specijalni koordinator NATO-a za borbu protiv terorizma.

Prema njegovim riječima Turkiye je pristala da pošalje švedski protokol o pristupanju NATO-u parlamentu nakon trilateralnog sastanka između njega, turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i švedskog premijera Ulfa Kristerssona.

Vjosa Osmani reagovala na najavljeni ulazak Švedske u NATO: 'Sljedeći su BiH, Kosovo i Ukrajina'

Vjosa Osmani reagovala na najavljeni ulazak Švedske u NATO: 'Sljedeći su BiH, Kosovo i Ukrajina'

"Švedska se složila da, kao članica Evropske unije, aktivno podrži napore za oživljavanje procesa pridruživanja Turske Evropskoj uniji, kao i da pomogne u modernizaciji carinske unije EU i Turske i liberalizacije viznog režima," rekao je Stoltenberg.

Odgovarajući na pitanje Stoltenberg je rekao da bi pozdravio svaki korak između Sjedinjenih Američkih Država i Turske u vezi s borbenim avionima F-16, ali da to pitanje "nije dio jučerašnjeg sporazuma".

Stoltenberg je rekao i da će jasna poruka ovog NATO samita biti da moraju stajati uz Ukrajinu koliko god je potrebno.

"Uvjeren sam da će po pitanju članstva saveznici ponovo potvrditi da će Ukrajina postati članica", dodao je Stoltenberg.

Kveldens møte mellom Nato, Tyrkia og Sverige er et historisk steg på veien mot svensk Nato-medlemskap. Tyrkia vil nå...

Posted by Jens Stoltenberg on Monday, July 10, 2023

Govoreći o korištenju kasetne municije Stoltenberg je rekao da je ona korištena na obje strane u ratu u Ukrajini.

"Razlika je u tome što Rusija koristi kasetnu municiju za invaziju i okupaciju druge zemlje, dok je Ukrajina koristi za odbranu od ruske agresija", rekao je Stoltenberg.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije