Jemen: dvanaestogodišnja djevojčica umrla nakon trodnevnog poroda

Radiosarajevo.ba
Jemen: dvanaestogodišnja djevojčica umrla nakon trodnevnog poroda

Simbolična fotografija: Jemen


Dvanaestgodišnja Fawziya Abdullah Youssef je protekli petak, nakon što se tri dana mučila rađajući, preminula od iskrvarenja u bolnici jemenskog grada al-Zahra.

Dječji brakovi česta su pojava u Jemenu, najsiromašnijoj arapskoj zemlji. Više od četvrtine djevojaka uda se prije 15 godine, kaže najnoviji izvještaj Ministarstva za socijalnu skrb, prenosi AP. 'Youssef je imala svega 11 godina kada ju je otac udao za 24-godišnjeg farmera iz Saudijske Arabije', izjavio je Ahmed al-Quraishi, direktor udruge Siyaj za ljudska prava koja se žestoko bori za dječja prava u Jemenu.

Velikom broju dogovorenih brakova doprinosi siromaštvo, pa roditelji udaju kćeri u zamjenu za bogati miraz. 'Ovo je nažalost čest slučaj u Jemenu. Razlog leži u manjku obrazovanja zbog kojeg mnoge djevojčice završavaju u brakovima', pojasnio je Ahmed al-Quraishi koji dodaje kako nema tačnih statističkih podataka koji govore koliki broj djevojčica godišnje stupa u brakove.

Rasprava o dogovorenim brakovima u muslimanskom svijetu podigla je veliku prašinu prije dvije godine kada je osmogodišnjakinja iz Jemena sama otišla na sud te tražila razvod braka od svog 30-godišnje supruga. U februaru 2009. godine zakonodavci su predložili izmjenu prema kojoj bi za sklapanje braka trebala minimalna starost od 17 godina. No, mnogi su tu mjeru prozvali antiislamskom i prijedlog zakona poslali u parlament na još jedno izglasavanje.

Brakovi sa djevojčicama praksa su i u susjednoj Saudijskoj Arabiji, ali nisu toliko rašireni kao u Jemenu, javlja AP.

dnevnik.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije