Jedina zemlja Latinske Amerike bez gladne djece

Radiosarajevo.ba
Jedina zemlja Latinske Amerike bez gladne djece

Fond Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF) ukazao je da je Kuba jedina zemlja Latinske Amerike i Kariba koja je eliminisala neuhranjenost djece, zahvaljujući naporima vlasti u Havani da poboljšaju ishranu najugroženijih grupa, prenose E-novine.

U poslednjem izvještaju UNICEF pod nazivom Progres za djecu: ravnoteža u ishrani, ističe se da u svijetu ima 146 miliona djece mlađe od pet godina sa ozbiljnim problemima zbog neuhranjenosti.U tekstu se navodi da 28 procenata ove djece živi u Africi, 17 na Bliskom istoku, 15 u Aziji, sedam u Latinskoj Americi i Karibima, pet u Centralnoj Evropi, a 27 procenata u drugim zemljama u razvoju.

Izvještaj UNICEF predviđa da će 2015. jedan od ciljeva Kube biti iskorjenjivanje siromaštva i garancija održivosti životne sredine.

Na Kubi je smanjena i smrtnost djece, koja danas iznosi 4,7 na svakih 1000 novorođenčadi, što je jedan od najnižih procenata u svijetu. Ovaj broj je nizak zahvaljujući dostupnom zdravstvenom sistemu koji je univerzalan i besplatan za sve stanovnike, kao i programu vakcinacije koja štiti najmlađe od 13 različitih bolesti, naveli su kubanski mediji.

Organizacija UN za ishranu i poljoprivredu (FAO) također je prepoznala Kubu kao državu koja je imala najviše uspjeha u borbi protiv neuhranjenosti u čitavoj Latinskoj Americi. Kuba obezbjeđuje osnovnu korpu namirnica i promoviše prednosti majčinog mlijeka.

Broj djece mlađe od pet godina koja su umrla u 2011. godini opao je na ispod sedam miliona, ali još uvijek oko 19.000 dječaka i djevojčica umire svakog dana, a uzroci njihovih smrti mogu biti spriječeni, upozorava UNICEF u izvještaju. Četiri petine smrti djece navedenog uzrasta dešava se u Podsaharskoj Africi i Južnoj Aziji.

"Djeca iz siromašnih i marginalizovanih porodica u zemljama u razvoju su najčešće žrtve smrti prije navršene pete godine, a ti životi se mogu spasiti vakcinama, adekvatnom ishranom i osnovnom medicinskom zaštitom i brigom o majkama", ističe Anthony Lake, izvršni direktor UNICEF-a.

U izvještaju ove organizacije se napominje da je u poslednjih deset godina smanjenje smrtnosti djece mlađe od pet godina drastično ubrzano - sa 1,8 posto godišnje tokom devedestih godina na 3,2 posto godišnje između 2000. i 2011.

Geografski položaj zemlje i njen ekonomski status ne moraju nužno biti prepreka smanjenju smrtnosti najmlađih, podvlači se u izvještaju UNICEF-a. Tako su zemlje niskih prihoda, kao što su Bangladeš, Liberija i Ruanda, osrednjih kao Brazil, Mongolija i Turska i visokih kao što su Oman i Portugalija između 1990. i 2011. godine ostvarile isti uspjeh - smanjujući smrtnost djece mlađe od pet godina za više od dvije trećine.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije