Jedan od simbola Pariza ima spektakularno novo ruho: 'Ostvaren ludi san'

0
Radiosarajevo.ba
Jedan od simbola Pariza ima spektakularno novo ruho: 'Ostvaren ludi san'
FOTO: Screenshot / Jedan od simbola Pariza ima spektakularno novo ruho

Nakon Reichstaga i Pont-Neufa, vrijeme je za omatanje Slavoluka pobjede: Emmanuel Macron je u četvrtak inaugurirao jedan od najvažnijih pariških spomenika, posthumnu viziju umjetnika Christa koji je umro 2020. godine.

"U mislima su nam Christo i Jeanne-Claude. Oni bi bili jako dirnuti, ovo je ispunjenje 60-godišnjeg sna", izjavio je francuski predsjednik u govoru na krovu spomenika u prisustvu gradonačelnice Pariza Anne Hidalgo i bivšeg gradonačelnika New Yorka Michaela Bloomberga.

"To je bio ludi san i vi ste ga ispunili Vladimire (op.s. Javačev), beskrajno hvala", dodao je Emmanuel Macron, piše Jutarnji list.

Meteorolozi objavili upozorenje: Večeras opasnost od mraza; jedan dio BiH imat će sreće

Meteorolozi objavili upozorenje: Večeras opasnost od mraza; jedan dio BiH imat će sreće

Pohvalio je "remek-djelo koje ništa ne stoji porezne obaveznike i koje pridonosi sjaju naše zemlje" i zahvalio je "svima koji su omogućili ostvarenje tog projekta".

Plod višesedmičnog rada, za umatanje tog znamenitog mjesta francuskih komemoracija trebalo je 25.000 kvadratnih metra reciklirane srebrno plave tkanine i 3.000 metara crvenog konopca. Instalacija će biti postavljena do 3. oktobra.

To djelo je ostvarenje sna umjetnika Christa i supruge Jeanne-Claude.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije