Jedan leš, mnogo pitanja: Da li je kroz prozor ruske ambasade pao špijun

0
Radiosarajevo.ba
Jedan leš, mnogo pitanja: Da li je kroz prozor ruske ambasade pao špijun
Foto: DW / Ambasada Rusije u Berlinu

Berlinski policajci, koji čuvaju zgradu ruske ambasade u centru njemačke metropole, otkrili su u jutarnjim satima 19. oktobra, nešto poslije sedam sati, jedno beživotno tijelo.

Leš se nalazio odmah pored ulaza u konzularnog odjeljenja, na trotoaru u Behrenstrasi. Taj čovjek je očigledno bio izbačen kroz prozor. Pokušaji reanimacije su propali. Imao je 35 godina, piše Deutsche Welle.

Muškarac je bio akreditovani ruski diplomata i već oko dve godine stacioniran u Berlinu – i to kao „drugi sekretar ambasade“. Prethodno je bio na službi u drugim zemljama, između ostalog i u Austriji.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

S obzirom na diplomatski imunitet, berlinska policija ne smije da radi na istrazi ovog slučaja. Posmrtni ostaci preminulog muškarca su već prebačeni u Rusiju. Ambasada je saopštila da se radi o „tragičnoj nesreći“ i da svaku spekulaciju smatra „pogrešnom“.

Ali, slučaj i dalje intrigira njemačke sigurnosne službe. Smrt diplomatskog dužnosnika tematizirana je i tokom predstavljanja izvještaja o stanju tajnih službi u Uredu kancelarke Merkel. Jer, moguće je da diplomatski status tog čovjeka bio ustvari samo paravan – te da se zapravo radilo o ruskom špijunu.

U svakom slučaju, otac 35-godišnjaka je visokorangirani saradnik ruske obavještajne službe FSB. On je, kako se navodi, šef odjela koji je između ostaloga zadužen za progon, čak i ubistva terorista, kao i deklariranih neprijatelja države i Ustava. Njemačke sigurnosne službe polaze od toga da to ne mora nužno značiti da je i njegov sin, koji je pronađen mrtav u Berlinu, doista radio za FSB.

Ostatak teksta pročitajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije