Je li Liz Truss nova britanska premijerka?

3
Fena
Je li Liz Truss nova britanska premijerka?
Foto: EPA-EFE / Liz Truss, Nova premijerka Velike Britanije

Liz Truss favoritkinja je za nasljednika Borisa Johnsona na čelu vladajuće Konzervativne stranke i britanske vlade pošto je u utrci za Downing Street svojim političkim iskustvom pretekla suparnika Rishija Sunaka.

Sve ankete uoči petka, kad završava glasanje članova Konzervativne stranke govore u prilog Truss. Rezultati će biti objavljeni u ponedjeljak.

Upravo je Sunak izazvao to natjecanje podnijevši ostavku zbog niza vladinih skandala čime je potaknuo i druge ministre da ga slijede te naposljetku 'srušio' i samog Johnsona.

Nove čistke u Kremlju: Pao jedan od najbogatijih Putinovih saradnika

Nove čistke u Kremlju: Pao jedan od najbogatijih Putinovih saradnika

No premda ga se smatra boljim javnim govornikom, meta je kritika zbog fiskalne nepopustljivosti kad je riječ o borbi protiv gospodarske krize, a sputava ga i imidž bogatog tehnokrata.

Liz Truss: "Budućnost BiH leži u suverenosti i samoopredjeljenju"

Liz Truss: "Budućnost BiH leži u suverenosti i samoopredjeljenju"

Sunaka, koji bi, da ga se izabere, bio prvi britanski premijer koji nije bijelac, optužuje se i za izdaju jer je srušio s vlasti torijevskog junaka brexita Johnsona.

Truss s druge strane uporno odašilja izravnu i konzistentnu poruku, obećaje velika smanjenja poreza i kloni se kritizirati Johnsona.

 „Ona je bolja političarka”, rekao je John Curtice, politolog sa Sveučilišta Strathclyde u Glasgowu.

„Pitate li me u čemu je bit kampanje Liz Truss, odmah ću vam reći 'smanjenje poreza, a ne milostinja', rekao je za AFP.

Truss (47) opisuje svoj uspon na vrh britanske politike kao “putovanje”. Kritičari kažu da je ambiciozna oportunistkinja. Potječe iz ljevičarske obitelji i prvo se pridružila centrističkim liberalnim demokratima da bi potom prešla desnim konzervativcima.

Zbog njezina stila odijevanja i nastupa pred fotografima, poput poziranja u tenku u Estoniji i fotografiranja u Moskvi s krznenim šeširom, uspoređuju je s ikonom Torijevaca Margaret Thatcher. Njezin ponekad uštogljeni stil postao je bitno opušteniji, a pristaše joj nastoje ublažiti imidž otkrivajući da voli karaoke i druženja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije