Jaz između bogatih i siromašnih najveći u Rusiji

Radiosarajevo.ba
Jaz između bogatih i siromašnih najveći u Rusiji

Imovinska nejednakost u Rusiji je, s izuzetkom malih naroda u Karipskom regionu, najveća na svijetu, navedeno je u Izvještaju o svjetskom bogatstvu koji je sačinila banka Credit Suisse.

Prema podacima istraživanja, sprovedenog od sredine 2011. do sredine 2012, u Rusiji je oko 100 milijardera posjedovalo približno 30 posto ukupnog bogatstva Rusa, dok su na svjetskom nivou milijarderi istovremeno imali u vlasništvu manje od dva posto ukupnog bogatstva, objavljeno je na Internet stranici Finmarket.ru.

U izvještaju je također navedeno da je u periodu od 2000. do 2007. prosječan dug po stanovniku Rusije povećan 20 puta, mada je i dalje ostao prilično nizak i iznosio oko 1.260 dolara.

"U vrijeme tranzicionog perioda postojala je nada da će Rusija postati zemlja s visokoefikasnom ekonomijom i visokokvalifikovanom radnom snagom, zadržavši pri tom snažnu socijalnu zaštitu, naslijeđenu iz sovjetskih vremena. Ono što se sada dešava gotovo da predstavlja parodiju", ukazano je u izvještaju Credit Suissea.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije