Javni dug SAD-a premašio 22 triliona dolara

Radiosarajevo.ba
Javni dug SAD-a premašio 22 triliona dolara
Foto: Arhiv / Ilustracija
Američki javni dug obara crne rekorde i trenutno iznosi više od 22 triliona dolara, što predstavlja rast od 30 milijardi dolara samo od početka ovog mjeseca.

Rekordni iznos duga, koji je potvrdilo Ministarstvo finansija SAD, pokazuje da je zemlja na neodrživom finansijskom kursu koji bi mogao da ugrozi ekonomsku sigurnost svih Amerikanaca, izvještava “USA today”, prenosi Tanjug.

Ionako ogroman javni dug ubrzano raste otkad je predsjednik SAD Donald Tramp 2017. godine inicirao poresku reformu koja je ukinula poreze u vrijednosti od 1,5 biliona dolara, uglavnom za korporacije, dok je Kongres u međuvremenu povećao potrošnju za vojsku i druga područja.

SAD su samo u posljednjih 11 mjeseci povećale javni dug za bilion dolara.

Ovo je posljednji znak da naša fiskalna situacija nije samo neodrživa, već da se taj trend ubrzava, ocjenjuju finansijski stručanjaci.

Rastući javni dug trebalo bi da zabrine Amerikance jer bi, vremenom, mogao dovesti do rasta kamatnih stopa za potrošače i firme.

Više kamatne stope federalnih rezervi mogu imati efekat lavine za cijelu ekonomiju, preko viših kamatnih stopa za hipoteke i druge vrste potrošačkih i poslovnih kredita, te korporativnih obveznica.

Javni dug može da oteža povećanje javne potrošnje kojim bi se ublažila iduća recesija ili povećanje potrošnje za prekvalifikaciju radnika i socijalnu pomoć siromašnima, napominju finansijski stručnjaci. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije