Japanski premijer Fumio Kishida: 'Nećemo u NATO ali postoje drugi planovi...'

0
Radiosarajevo.ba
Japanski premijer Fumio Kishida: 'Nećemo u NATO ali postoje drugi planovi...'
Foto: EPA / Volodimir Zelenski i Fumio Kishida

Japanski premijer Fumio Kishida rekao je u srijedu da njegova zemlja ne planira postati članicom NATO-a, ali je dodao i da je upoznat s time da postoje planovi o otvaranju ureda za vezu u Japanu.

Kishida je to rekao nakon što je japanski ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) ranije ovog mjeseca kazao da vojni pakt predvođen SAD-om planira otvoriti ured u Tokiju, prvi u Aziji, kako bi se olakšale konzultacije u regiji.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Mao Ning izjavio je kako azijsko-pacifička regija "ne pozdravlja" potez Japana o otvaranju ureda.

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Naglasili su da bi Tokio trebao biti "izuzetno oprezan po pitanju vojne sigurnosti" s obzirom na njegovu "historiju agresije".

Kishida dogovara sudjelovanje na summitu NATO-a koji bi se trebao održati u Litvaniji u julu, izvijestila je novinska agencija Kyodo kasnije u srijedu, pozivajući se na dužnosnike japanske vlade, prenosi index.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije