Japan zabrinut zbog protesta Kine

Radiosarajevo.ba
Japan zabrinut zbog protesta Kine

Pojedine velike japanske firme zatvorile su svoje fabrike u Kini i preporučile svojim državljanima da ostanu kod kuće, nakon protesta Kineza zbog spora oko grupe ostrva. Tokio strahuje od novih protesta protiv Japana, pa je preventivno zatvorila brojne japanske škole širom Kine, uključujući i one u Pekingu i Šangaju u kojem živi čak 56.000 Japanaca.

Nakon burnih protesta koji su kulminirali sukobima policije i demonstranata ispred ambasade Japana u Pekingu je pojačano obezbjeđenje, a policija dežura i ispred japanskih restorana i prodavnica. Širom Kine su sve češći pozivi i na bojkot japanskih proizvoda.

Do naglog pogoršanja odnosa dvije svjetske velesile došlo je nakon što je Tokio od privatnog vlasnika kupio grupu nenaseljenih ostrva u istočnom kineskom moru, a Peking je u to područje odmah uputio šest vojnih brodova. Prema podacima kineske vlade, u vodama oko spornih ostrva nalaze se značajna nalazišta nafte.

Kinezi na protestima poručuju Japanu da pokušaj okupacije Kine neće dobro završiti - po Japan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije