Pandemija / Japan uvodi vanredno stanje zbog koronavirusa u područjima oko Tokija

30. 07. 2021. u 08:22:00 Fena

Shares: 2

Japan će u petak proširiti vanredno stanje zbog koronavirusa u Tokiju i na susjedna područja i grad Osaku na zapadu, nakon rekordnog porasta infekcija, dok je glavni grad Japana domaćin Olimpijskih igara.

Vladino vijeće odobrilo je plan kojim se Saitama, Kanagawa i Chiba, kao i Osaka, nalaze u vanrednom stanju od ponedjeljka do 31.augusta. Mjere koje su već na snazi u Tokiju i na južnom otoku Okinawi bit će produžene do kraja augusta, prenosi AP.

Premijer Yoshihide Suga trebao bi službeno najaviti mjere kasnije u petak. Pet drugih područja, uključujući Hokkaido, Kyoto, Hyogo i Fukuoka, bit će stavljeno pod manje stroga vanredna ograničenja.

Tokio je izvijestio o rekordnom porastu slučajeva koronavirusa tri dana zaredom, uključujući 3.865 u četvrtak. Broj novozaraženih se udvostručio od prošle sedmice, a dužnosnici su upozorili da bi u roku od dvije sedmice mogao doseći 4.500 dnevno.

Na hospitalizaciji je 2.995 pacijenata, otprilike polovina sadašnjeg kapaciteta od 6.000 kreveta, a neke bolnice su već popunjene. Više od 10.000 drugih zaraženih je izolirano kod kuće ili u određenim hotelima, a gotovo 5.600 ih je čekalo kod kuće, dok domovi zdravlja odlučuju gdje će se liječiti.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA