Janukovič proglasio pobjedu, Timošenko ne priznaje poraz

Radiosarajevo.ba
Janukovič proglasio pobjedu, Timošenko ne priznaje poraz

Foto: AP

Čelnik ukrajinske opozicije Viktor Janukovič proglasio je pobjedu u drugom krugu predsjedničkih izbora, ali njegova suparnica, premijerka Julia Timošenko, odbija priznati poraz. S više od polovinom prebrojanih glasova Janukovič ima pet postotnu prednost pred gospođom Timošenko. On se rekao da se smatra izabranim predsjednikom Ukrajine, a svoju suparnicu pozvao je da odstupi.

Ipak, Timošenko je optužila pristaše Viktora Janukoviča da su dodavali glasove u glasačke kutije u proruskom, istočnom dijelu Ukrajine te je najavila da će njena kampanja uložiti tužbu na glasove s oko hiljadu izbornih mjesta.

Timošenko je pozvala svoje pristaše da se bore za svaki glas. Službeni rezultati očekuju se kasnije ove sedmice. Izborna kampanja za ove izbore protekla je u kritikama i uvredama. Dvoje kandidata optuživalo je jedno drugo za namještanje izbora čak i prije početka glasovanja.

Ukrajina: Posmatrači strahuju od osporavanja izbornih rezultata

voanews.com

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije