James Holmes izašao pred sudiju

Radiosarajevo.ba
James Holmes izašao pred sudiju

Osumnjičeni ubica iz kina u Coloradu u ponedjeljak se prvi put pojavio u sudnici. James Holmes je nosio crvenu zatvorsku majicu, bio je neobrijan i izgledao pospano dok je sjedao na stolicu u sudnici, izvijestili su američki mediji.

On je optužen za masakr u kinu u predgrađu Denvera u kojem je ubio 12 i ranio 58 osoba.

Vlasti tvrde da 24-godišnji bivši student odbija da sarađuje u istrazi i da bi mogli proći mjeseci prije nego se sazna šta ga je nagnalo na stravični napad na posjetioce kina tokom ponoćnog prikazivanja najnovijeg filma o Batmanu. 

Istražitelji su saopštili da su nakon napada pronašli Batmanovu masku u Holmesovom stanu punom eksplozivnih naprava.

Holmes je zatvoren u samici od petka. Tužioci tvrde da bi mogli razmotriti traženje smrtne kazne ali će donijeti odluku tek nakon konsultacija s porodicama žrtava. Tužioci će imati 72 sata od prvog saslušanja osumnjičenog da zvanično podignu optužnicu protiv 24-godišnjeg stanovnika mjesta Aurora u Koloradu koji je porijeklom iz Kalifornije. 

Holmesu je dodijeljen branilac po službenoj dužnosti, a načelnik policije Aurore Dan Oates izjavio da je bivši student medicine "potpuno nijem" od njegovog hapšenja u petak ujutro, nakon pucnjave u kinu u Aurori u kojoj je ubijeno 12 osoba i 58 ranjeno, od kojih neki kritično. 

Holmes se drži bez mogućnosti plaćanja kaucije u samici u zatvoru u mjestu Centennial u Koloradu, južno od Denvera, i oko 20 kilometara od Aurore. 

Tokom njegovog saslušanja u istom zatvorskom kompleksu u ponedjeljak ujutro, mjere sigurnosti su znatno pojačane. Uniformisani zamjenici šerifa raspoređeni su oko zgrade, a naoružani policajci su raspoređeni na krovove zgrade suda  i Pravosudnog centra oblasti Arapahoe. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije