Jako nevrijeme u Španiji: Aerodromi bili pod vodom, obustavljeni svi letovi

0
Radiosarajevo.ba
Jako nevrijeme u Španiji: Aerodromi bili pod vodom, obustavljeni svi letovi
Foto: Collage / Poplava na aerodromu u Španiji

Vrijeme se nije "osmiješilo" aerodromu Palma ili manjem aerodromu Son Bonet u utorak popodne, 12. juna, kada su oboje pogodili neobični olujni udari.

Aerodrom Palma je u stvari zatvoren otprilike sat vremena nakon što je glavna terminalna zgrada poplavljena, ostavljajući putnike zarobljene u avionima i užurbano tražeći sklonište u terminalu. Prema podacima meteorološke službe u Palmi, ovo je rekordna količina kiše za juni.

Prema podacima meteorološke službe u Palmi (AEMET), na aerodromu je palo 74 litara kiše po kvadratnom metru, od čega je oko 46 litara palo u jednom satu što je uzrokovalo veći dio poplava. Na Son Bonetu, koji se koristi za privatne avione i helikoptere, palo je 18 litara kiše.

EURO 2024 | Uživo iz Munchena s utakmice Europskog prvenstva: Rumunija - Nizozemska

EURO 2024 | Uživo iz Munchena s utakmice Europskog prvenstva: Rumunija - Nizozemska

Aerodrom Palma i Son Bonet su bila dva mjesta s najvećim padavinama na Majorki u utorak popodne, 12. juna, što je prouzrokovalo probleme u zračnom saobraćaju, posebno na aerodromu Palma. Escorca, Lluc, Andratx, Sant Telmo, Banyalbufar i Manacor su sve zabilježili obilne padavine.

Portparol aerodroma Palma izjavio je 12. juna da su se stvari sada vratile u normalu, iako je operacija čišćenja još uvijek u toku. U utorak popodne, 12. juna, nekoliko letova je preusmjereno na druge aerodrome. Jedan radnik aerodroma je mogao biti viđen u videu objavljenom na društvenim mrežama u kojem se nalazi u teškoj situaciji, javlja Majorcadailybulletin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije