Izvještaj otkrio uzrok pada aviona u Etiopiji: Piloti su se borili do zadnjeg

Radiosarajevo.ba
Izvještaj otkrio uzrok pada aviona u Etiopiji: Piloti su se borili do zadnjeg
Foto: Arhiv / Zastrašujući podaci iz izvještaja

Piloti avviona Ethiopian Airlinesa borili su se s automatskim sistemom u avionu gotovo sve vrijeme tokom 6-minutnog leta, stoji u današnjem preliminarnom izvješću, a prenosi CNN.

Piloti, koji nisu mogli stabilizirati Boeing 737 Max 8 čak i nakon što su slijedili preporučene postupke za ovu situaciju, pokušali su zajedničkim snagama podignuti nos aviona tokom posljednjih trenutaka leta.

Povuci prema gore

Pilot je tri puta povikao "povuci prema gore" kako bi kopilota uputio da podigne nos aviona, no ni jedan ni drugi pilot nisu uspjeli povratiti kontrolu nad avionom.

Sedamdeset sekundi nakon polijetanja iz Međunarodne zračne luke Bole u Adis Abebi 10. marta, jedan od senzora slao je krive informacije sistemu u avionu, ukazujući pilotima na neizbježan gubitak uspona.

Zbog neispravnog očitanja gubitka uspona, automatski sistem unutar aviona spuštao je nos aviona četiri puta tokom leta, onemogućujući pilotima da isprave problem.

Isključili su sistem, ali je već bilo kasno

Piloti su, nakon što su uočili problem s automatskim sistemom uspostave ravnoteže, slijedili preporučene hitne procedure i isključili sustav. Pokušali su ručno uspostaviti ravnotežu, ali je avion prebrzo letio te je ručno podešavanje bilo fizički nemoguće.

Manje od dvije minute kasnije, let 302 Ethiopian Airlinesa srušio se i poginulo je 157 putnika i članova posade, piše Index.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije