Izraelski zastupnik Pindrus: Nadamo se izgradnji Trećeg hrama na mjestu Al-Akse

2
AA
Izraelski zastupnik Pindrus: Nadamo se izgradnji Trećeg hrama na mjestu Al-Akse
Foto:Prtsc/Twitter / Al-Aksa

Zastupnik izraelske krajnje desnice Yitzhak Pindrus rekao je da se "nadaju izgradnji Trećeg hrama" na području gdje se nalazi kompleks Al-Aksa.

Pindrus, zastupnik stranke 'Ujedinjeni judaizam Tore', u izjavi za televiziju izraelskog parlamenta govorio je o Pesahu, koji se obilježava između 22. i 30. aprila.

Pesah je najveći jevrejski praznik. Jedan je od triju hodočasničkih praznika kada svi Jevreji koji imaju mogućnost, hodočaste u Jerusalem (Al-Quds).

Ćamil Duraković: Zadovoljstvo je slušati kada Željka Cvijanović kaže "in our country"

Ćamil Duraković: Zadovoljstvo je slušati kada Željka Cvijanović kaže "in our country"

Pindrus je pozvao Jevreje da slave Pesah u dijelu Starog grada u okupiranom istočnom Jerusalemu (Al-Quds).

Također je iznio vrlo radikalan stav u vezi s kompleksom Al-Aksa.

Pozivajući se na proteste koje su Palestinci organizovali u dvorištu Al-Akse tokom mjeseca ramazana, Pindrus je izjavio da su "Iranci u velikoj mjeri zauzeli Al-Aksu".

"Na kraju dana, nadamo se da će Treći hram biti izgrađen tamo (područje gdje se nalazi Al-Aksa) i da ćemo tamo jesti naše pesahske žrtve", kazao je Pindrus.

Fanatični Jevreji ne kriju ambicije da žele uništiti Al-Aksu kako bi tamo sagradili "Treći hram".

Jevreji kompleks džamije Al-Aksa nazivaju 'Brdom hrama', a neki vjeruju da su se tu nekada nalazili prvi i drugi drevni jevrejski hram.

Nakon Meke i Medine, Al-Aksa džamija je treće najsvetije mjesto na svijetu za muslimane.

Izrael je okupirao Istočni Jerusalem (Al-Quds) tokom arapsko-izraelskog rata 1967. godine. Anektirao je cijeli grad 1980. godine u potezu koji međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije