Izraelski špijunski program Pegasus: Na meti novinari, aktivisti i advokati...

1
Radiosarajevo.ba
Izraelski špijunski program Pegasus: Na meti novinari, aktivisti i advokati...
Foto: Twitter / Istraživanje o špijunskom programu Pegasus

Aktivisti pokreta za ljudska prava, novinari i advokati širom svijeta bili su meta špijunskog programa "Pegasus" (Pegaz) koji je izraelska firma "NSO" prodala državama širom svijeta, prenijeli su svjetski mediji.

Optužbe o upotrebi programa "Pegaz" prenijeli su brojni mediji poput "Washington posta", "Guardiana", "Monda" i 14 drugih medijskih organizacija širom svijeta, piše Federalna.ba.

Program "Pegaz" ubacuje se u pametne telefone "iPhone" i sa operativnim sistemom "Android" kako bi operaterima omogućio izvlačenje poruka, fotografija ili elektronske pošte, snimanje razgovora i neprimjetno aktivira mikrofon.

Prema navodima medija, razne ličnosti nalaze se na listi od oko 50.000 telefonskih brojeva koji su bile od interesa kompaniji "NSO". Nije poznato odakle je lista stigla niti čiji su telefoni bili meta prisluškivanja.

Praćeni i novinari

Mediji ističu da se oko 180 novinara nalazi na listi, a među njima su radnici "France Pressea", "CNN-a", "New York Timesa", "Al Jazeerae" i mnogih drugih.

Firma "NSO" negira krivicu i tvrdi da je program namijenjen za upotrebu protiv kriminalaca i terorista te da je dostupan samo vojnim, bezbjednosnim i obavještajnim agencija zemalja u kojima se poštuju ljudska prava.

Podaci koji su procurili u javnost pokazuju da su disidenti i oni koji im pomažu istaknuti među onima kojima prijeti špijunski softver NSO.

Telefonski podaci sugeriraju da su advokati za ljudska prava, aktivisti i disidenti širom svijeta odabrani kao mogući kandidati za invazivni nadzor putem njihovih telefona.

Brojevi njihovih mobilnih telefona pojavili su se u procurjelim evidencijama, što ukazuje na to da su odabrani prije mogućeg nadzora od strane vladinih klijenata izraelske firme NSO Group, koja je razvila špijunski softver Pegasus.

Zapise je prikupila neprofitna organizacija Forbiden Sories i podijelila ih s konzorcijem medija, uključujući Guardian.

Upotreba protiv terorista?

NSO je više puta rekao da je Pegaz (Pegasus), koji može pristupiti svim podacima na uređaju mete, kao i pretvoriti ih u audio ili video snimač, namijenjen samo za upotrebu protiv terorista i teških kriminalaca.

Ipak, odabir aktivista, neistomišljenika i novinara od strane klijenata NSO-a daje sasvim drugačiju sliku, iako će za nju reći da je mračno predvidljiva s obzirom na to da je alat prodat nekim od najrepresivnijih svjetskih režima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije