Izraelski mediji: Vojska vrši pritisak na Netanyahua da pokrene kopnenu operaciju u Gazi

2
Anadolija
Izraelski mediji: Vojska vrši pritisak na Netanyahua da pokrene kopnenu operaciju u Gazi
Foto: AA / Potresni prizori stižu iz Gaze, 12. oktobar 2023.

Izraelska vojska vrši pritisak na premijera Benjamina Netanyahua da odobri kopnenu invaziju na Pojas Gaze, piše u ponedjeljak list Haaretz.

Zvaničnici vojske smatraju da je "neophodno" pokrenuti kopnenu operaciju u Gazi za postizanje izraelskih ciljeva iz rata, čak i "na račun gubitka velikog broja vojnika", navodi list.

"Vlada je naredila IDF-u (Izraelske odbrambene snage op.a.) da uništi Hamasove vojne i vladine kapacitete i da stvori novu sigurnosnu stvarnost u Gazi", rekao je Haaretz.

Dragan Bursać: Arnaudija, suza na licu Banjaluke, od utorka postaje njen najljepši osmijeh!

Dragan Bursać: Arnaudija, suza na licu Banjaluke, od utorka postaje njen najljepši osmijeh!

Izraelska vojska gleda na Netanyahuovo oklijevanje da pokrene kopneni napad kao nedostatak povjerenja u sposobnost vojske da postigne ciljeve u Gazi koje je postavila vlada, navodi list. U pokušaju da smanje tenzije između političkog i vojnog establišmenta, Netanyahu, ministar odbrane Yoav Gallant i načelnik vojske Herzl Halevi poručili su u zajedničkoj izjavi da rade "u bliskoj i punoj saradnji" i pozvali medije da "izbjegnu lažne objave".

Radio izraelske vojske javio je u ponedjeljak da je Tel Aviv odlučio odgoditi kopnenu operaciju u Gazi do dolaska dodatnih američkih snaga u regiju. Podsjetimo, navodno je Washington savjetovao Izrael da odgodi očekivanu kopnenu invaziju na Gazu kako bi kupio vrijeme za pregovore o oslobađanju talaca koje drži Hamas i omogućio veću pomoć palestinskim civilima, objavio je New York Times, pozivajući se na američke zvaničnike.

Izrael bombarduje Gazu od iznenadnog napada Hamasa 7. oktobra te je cijelu enklavu stavio pod blokadu, ostavljajući 2,3 miliona stanovnika s malo hrane, vode, goriva i medicinskih potrepština. Izraelska vojska nastavila je intenzivne zračne napade na Gazu u kojima su uništili cijele četvrti. Najmanje 5.087 Palestinaca je ubijeno u izraelskim napadima na Gazu, dok je više od 1.400 ljudi ubijeno u Izraelu od 7. oktobra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije