Izraelske snage ranile najmanje devet palestinskih demonstranata

Anadolija
Izraelske snage ranile najmanje devet palestinskih demonstranata

Najmanje devet Palestinaca ranjeno je danas tokom intervencije izraelskih snaga sigurnosti koje su pokušale spriječiti održavanje palestinskih protesta na granicama Gaze i Zapadne obale, a zbog nedavne odluke Sjedinjenih Američkih Država (SAD) o priznanju Jerusalema kao glavnog izraelskog grada.

Palestinski Crveni polumjesec javlja da su najmanje četiri Palestinca povrijeđena, a da ih je 57 pretrpjelo posljedice suzavca tokom intervencije izraelskih snaga na proteste u mjestu Tulkerm na sjeveru Zapadne obale.

Izraelske snage su tom prilikom koristile suzavce i gumenu municiju.

Glasnogovornik Ministarstva u Gazi Ashraf al-Qudra je kazao da je jedan palestinski demonstrant ranjen u napadu vatrenim oružjem kojeg su izvele izraelske snage u mjestu Jibaliya.

Isti izvor javlja da je tom prilikom došlo do sukoba između izraelskih snaga i palestinskih demonstranata i da su četiri Palestinca ranjena.

Odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa o priznanju Jerusalema kao glavnog grada Izraela izazvala je novi val protesta Palestinaca u Gazi i na Zapadnoj obali, a do sada je u intervencijama izraelskih snaga ubijeno najmanje osam demonstranata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije