Izraelske snage krenule ka pojasu Gaze

Radiosarajevo.ba
Izraelske snage krenule ka pojasu Gaze

Izraelske snage krenule su prema granici pojasa Gaze, što se smatra uvodom u moguću kopnenu ofanzivu.
 
Najmanje 12 kamiona s tenkovima i oklopnim vozilima primjećeno je kasno u četvrtak navečer kako se kreće ka graničnom području, kao i autobusi s vojnicima, javio je AP.
  
Vojni zvaničnici navode da su ovi potezi pripreme za moguću kopnenu operaciju, ali da za sada nije donijeta nikakva odluka, prenosi AP.
   
Izraelski ministar odbrane Ehud Barak je najavio da je odobrio mobilizaciju rezervista, a izraelska vojska da bi čak 30 hiljada moglo da bude mobilisano.

Izraelska vojska raspoređuje tenkove na granična područja sa Gazom, a vojni glasnogovornik je rekao da ni kopnena invazija nije isključena, javlja Al Jazeera.

Na Gazu je u četvrtak uvečer izvršeno 25 zračnih udara, dok je ranije jedna raketa iz Gaze ispaljena u Tel Aviv.

Predsjednik smijenjene Hamasove vlade u Gazi Ismail Haniyeh pozvao je sve palestinske frakcije da se ujedine.

Kazao je da je ovo ključni momenat u borbi protiv izraelske okupacije, te pozvao egipatsko rukovodstvo da otvori prijelaz Rafah za ljude i namirnice kako bi olakšali situaciju u Pojasu Gaze.

"Palestinski narod se ne boji okupacije, niti se boji neprijatelja i njegovog nasilja. Palestinski narod je veliki narod - sa tradicijom otpora koja je duboko ukorijenjena u duhu naroda. Otpor je naša svakodnevica već decenijama", rekao je on.

'Duh otpora'

"Uz Božiju pomoć, spremni smo na nova poravnanja računa. Duh otpora je u stanju da odbrani palestinski narod i da stane pred nadolazeće zlo. Spremni smo na osvetu prolivene krvi naših vođa i sinova Palestine."

"Kako smo spremni na osvetu za ubistvo lidera vojnog krila Hamasa Ahmada Jabarija, tako smo spremni da osvetimo nevino palestinsko dijete usmrćeno cionističkom mašinerijom", rekao je Haniyeh.

Zbog krize u Gazi hitnu sjednicu održalo je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN), ali nije donesena konkretna odluka.

Islamski džihad preuzeo je odgovornost za raketiranje Tel Aviva. Jedna raketa ispaljena iz pravca Gaze pala je u vodu u Jaffi, južno od grada, prenosi AFP.

Broj žrtava izraelskih napada na Gazu, koji traju od srijede navečer, povećao se na 16 osoba u četvrtak navečer, kada je jedna desetomjesečna beba podlela ranama u bolnici Shifa u Gazi.

Serija napada

Na meti izraelskih borbenih aviona, drugu noć zaredom, bilo je 25 ciljeva u Gazi, javlja agencija Anadolija.

Istovremeno su palestinske grupe u Gazi izvele raketni napad na pogranična područja, prilikom kojeg je ubijeno troje i ranjeno šest Izraelaca.

U televizijskom obraćanju u Tel Avivu u četvrtak poslijepodne, premijer Izraela Benjamin Netanyahu kazao je kako će njegova zemlja preduzeti "sve potrebne mjere" da odbrani svoje građane od palestinskih raketa.

On je kazao kako Izrael izbjegava civilne žrtve, a Hamas je nazvao teroristima, koji napadaju i skrivaju se upravo iza civila.

Do eskalacije sukoba između Izraela i Palestine došlo je nakon zračnog napada izraelske vojske na Gazu, u kojem je u srijedu poginuo vojni lider Hamasa Ahmad Jabari, komandant jedinice Izzedin Qassam.

Sastanak Arapske lige

Gazom su u srijedu, ali i tokom noći sa srijede na četvrtak, odjekivale snažne eksplozije, a u napadima izraelske vojske sudjelovali su avioni F-16, helikopteri i bespilotne letjelice.

Artiljerijski projektili na Gazu ispaljivani su sa izraelskih vojnih brodova, javlja Anadolija.

Na osnovu upućenog zahtjeva Palestine, Egipta i nekih arapskih zemalja, Generalni sekretarijat Arapske lige (AL) donio je odluku  prema kojoj će u subotu biti održan sastanak zbog izraelskog napada na Gazu.

Sastanku će prisustvovati visoki zvaničnici i ministri vanjskih poslova zemalja učesnica sastanka.

Glasnogovornik izraelske vojske Ovijai Odraei ocijenio je napade kao vojnu akciju s ciljem "neutraliziranja terorističkih grupa, s Hamasom na čelu, u okviru koje je ubijen komandant Hamasa Ahmad Jabari".

Jabari je bio poznat i kao načelnik vojnog krila Hamasa i nalazi se na izraelskoj listi najtraženijih osoba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije