Izraelske novine izbrisale članice vlade sa slike

Radiosarajevo.ba
Izraelske novine izbrisale članice vlade sa slike

Foto: Index.hr
Dvoje ortodoksne židovske novine "izbrisale" su dvije ministrice s fotografije vlade, jer je objavljivanje slika žena nepristojno.

Izbrisane sa fotografija su ministrice Limor Livnat i Sofa Landver, iz nove Vlade Benjamina Netanyahua Sedmičnik Shaa Tova je na mjestu gdje su stajale ministrice stavio crne tačke dok ih je dnevnik Yated Neeman jednostavno izbrisao, pišu svjetski mediji.

"Svako ko je upoznat s običajima ultraortodoksne štampe zna kako takvi listovi izbjegavaju objavljivati fotografije žena", rekli su iz Shaa Tova. Ultraortodoksni Židovi, kojih u Izraelu ima od 8 do 15 posto, poznati su po skučenoj interpretaciji svoje vjere. Vijeće rabina je 2007. godine u obrazovnu politiku te zajednice uvelo zabranu školovanja žena.

U kvartovima u kojima žive ultraortodoksni Židovi tokom kampanje su se s postera trgala lica političarke Tzipi Livni. Oni smatraju i kako je korištenje modernih tehnologija kao što je internet, opasno za pobožnost u Izraelu.

Index.hr/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije