Izraelska policija ne miruje: Vjernici ponovo istjerani iz Al-Akse tokom molitve

5
Radiosarajevo.ba
Izraelska policija ne miruje: Vjernici ponovo istjerani iz Al-Akse tokom molitve
Foto: Anadolija / Izraelska policija izvela raciju u kompleksu Al-Akse

Izraelske okupacijske snage ispalile su suzavac i gumene metke kako bi istjerale vjernike iz džamije Al-Aksa u četvrtak ujutro, dok su izraelski ratni avioni pokrenuli napade na položaje palestinskih frakcija na jugu grada Gaze i u centralnom dijelu Pojasa, izvijestila je Al Jazeera na arapskom.

Okupacijske snage pokušavaju zadržati vjernike podalje od dvorišta džamije Al-Aksa i drže u opsadi vjernike i one koje borave u i'tikafu u molitvenom dijelu džamije. Koristili su suzavac i gumene metke.

Ismail Haniyeh, šef političkog biroa Islamskog pokreta otpora (Hamas), rekao je da će 'divljaštvo' koje se događa u Al-Aksi skratiti život okupatora. Haniyeh se obratio izraelskoj okupaciji, rekavši: "Ako mislite da će napad na Al-Aksu promijeniti islamski karakter džamije, onda se varate".

Znate li u koji grad bivše Jugoslavije Tito nikako nije volio ići? Uvijek ga je izbjegavao

Znate li u koji grad bivše Jugoslavije Tito nikako nije volio ići? Uvijek ga je izbjegavao

Izrael je rano jutros izveo zračne napade na Gazu, nakon što je nekoliko raketa ispaljeno sa palestinske teritorije na Izrael, saopštili su zvaničnici Hamasa i izraelski vojni izvori, prenosi Reuters.

Pogođena su dva kampa za obuku koje koristi Hamas, i nije bilo prijavljenih žrtava, rekli su očevici britanskoj agenciji, prenosi AJ Balkans.

Hamas je u saopštenju poručio da će izraelsko bombardovanje samo ohrabriti Palestince da se "odupru okupaciji i pojačaju podršku Jerusalemu i njegovom narodu", navodi Reuters.

Porast nasilja u Izraelu i na okupiranim palestinskim teritorijama izazvao je strah od izbijanja novog većeg sukoba, a od marta izraelske snage su ubile najmanje 29 Palestinaca u akcijama na Zapadnoj obali, dok je u nizu smrtonosnih palestinskih uličnih napada život izgubilo 14 ljudi u Izraelu, navodi britanska agencija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije