Izrael razmatra primirje, broj žrtava raste

Radiosarajevo.ba
Izrael razmatra primirje, broj žrtava raste

Izraelske vlasti razmatrale su protekle noći egipatski predlog o primirju s Hamasom, nekoliko sati pred dolazak mirovne misije UN u Jeruzalem i nakon šestodnevnog bombardovanja Gaze u kojem je poginulo više od 100 Palestinaca.

S druge strane, američka ambasadorka u UN Susan Rice saopštila je sinoć da SAD neće podržati tekst rezolucije Savjeta bezbjednosti koji, prema ocjeni Washingtona, potkopava napore za postizanje prekida vatre u Gazi. Tekst rezolucije koji je predložio Maroko, poziva na prekid neprijateljstava, a Washington mu se protivi jer se u njemu ne pominju raketni napadi na Izrael iz pojasa Gaze.

Ministri u vladi izraelskog premijera Benjamina Netanyahua prošle noći su razmatrali prijedlog za postizanje primirja, ali i mogućnost pokretanja kopnene ofanzive u Gazi

Izraelska televizija javlja da je Netanyahu blizu odluke da odobri primirje i da će u naredna 24 sata doći do prekida bombardovanja. Izraelski mediji izvijestili su i da su raketni napadi iz pojasa Gaze na Izrael bili prekinuti u satima pred sastanak kabineta.

Lider Hamasa Khaled Meshaal izjavio je u Kairu, gdje vodi razgovore sa egipatskim vlastima u okviru posredovanja u sukobu, da postoji mogućnost za postizanje dogovora o primirju, ali i dodao da je za to neophodan prekid blokade pojasa Gaze.

"Nismo protiv primirja, ali ostajemo pri svojim zahtjevima - okončanje nasilja, prekid agresije i prekid blokade", kazao je Meshaal.

U izraelskim napadima na Gazu u ponedjeljak je ubijeno 32 ljudi, čime je broj ubijenih Palestinaca od početka ofanzive prošle srijede dostigao 109. Prošle noći, u izraelskim napadima povrijeđeno je sedam Palestinaca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije