Izrael priznao napad na izbjeglički kamp, pa se pravdali: 'Ubili smo jednog od lidera Hamasa'

2
Radiosarajevo.ba
Izrael priznao napad na izbjeglički kamp, pa se pravdali: 'Ubili smo jednog od lidera Hamasa'
Foto: AA / Izbjeglički kamp Jabalia nakon izraelskih napada

Izraelska vojska (IDF) saopštila je da su ubili komandanta Hamasovog centralnog bataljona Ibrahima Biarija u vazdušnom napadu na pojas Gaze - na izbjeglički kamp Jabalia.

Vojska je saopštila da je u napadu ubijen Biari i nekoliko drugih Hamasovih militanata, te da su se podzemni teroristički tuneli urušili, srušivši nekoliko obližnjih zgrada.

Prema IDF-u, Biari je bio jedan od komandanata Hamasa odgovornih za usmjeravanje pripadnika snaga militantne grupe da napadnu Izrael 7. oktobra. IDF je saopćila da je zračni napad na Jabaliju dio "širokog napada" na operacije Hamasa i infrastrukturu koja im pripada .

Opozicija odbila Dodikov prijedlog: 'Ko vas više puta prevari s njim ne vrijedi razgovarati'

Opozicija odbila Dodikov prijedlog: 'Ko vas više puta prevari s njim ne vrijedi razgovarati'

Ministarstvo zdravlja Gaze saopćilo je da je najmanje 50 ljudi ubijeno, a oko 150 ranjeno u izraelskom bombardiranju izbjegličkog kampa Jabalia.

Do napada je došlo u utorak, 31. oktobra. Potresne slike i snimci iz ovog izbjegličkog kampa obišli su svijet.

“U ovim zgradama su smještene stotine građana. Okupaciona avijacija uništila je ovaj okrug sa šest bombi. To je najnoviji masakr izazvan izraelskom agresijom na pojas Gaze", rekao je Ahmad al-Kahlout, direktor civilne zaštite Gaze, novinarima ispred bolnice u Khan Younisu.

U dosadašnjem toku sukoba u Pojasu Gaze, ubijeno je najmanje 8.525 Palestinaca, uključujući 3.542 djece. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije